AB zirvesinden Türkiye'ye 'geri adım' çağrısı

AB zirvesinden Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetler ve Kapalı Maraş'ın açılması konusunda geri adım atma çağrısı çıktı. Türkiye'ye karşı olası yaptırımlarla ilgili karar Aralık ayında alınacak.

AB zirvesinden Türkiye'ye 'geri adım' çağrısı

Avrupa Birliği (AB) zirvesinden Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama çalışmaları ve Kuzey Kıbrıs'ta kısmi olarak yaya girişlerine açılan Kapalı Maraş bölgesiyle ilgili uyarı çıktı.

AB devlet ve hükümet başkanları, Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini yeniden Doğu Akdeniz’e göndermesiyle tırmanan gerilimde AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs'a tam destek mesajını yineleyerek Türkiye'yi diyaloğa açık olduğunu göstermeye çağırdı.

Zirve bildirisinde Türkiye'nin "tek taraflı eylemlerinden üzüntü duyulduğu" ifade edildi. Bildirgede Kuzey Kıbrıs’ta 1974 yılından bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin açılması "provokasyon" olarak nitelendirilerek Türkiye'ye bu adımından geri dönmesi çağrısında bulunuldu. AB liderleri, anlaşmazlık alanlarında gerilimin düşürülmesi için Ankara’nın "acilen kararlı ve kalıcı adımlar" atması gerektiğini vurguladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Türkiye'ye karşı atılacak olası adımlarla ilgili Aralık ayının bekleneceğini yineledi. Düzenlenen basın toplantısında Türkiye'ye karşı olası önlemlerin öne çekilme ihtimali bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Michel, konuyla ilgili değerlendirmenin Aralık ayı için planlandığını yineleyerek "Ancak tabii ki bölgedeki durumu gün be gün ve her hafta çok dikkatli bir biçimde yakından takip ediyor olacağız" dedi.

DW