Yeni Zelanda: Ölü doğum ve düşük yapan çiftlere 3 gün yas izni tanıdı

Yeni Zelanda Parlamentosu, perşembe günü yapılan oturumda, ölü doğum ve düşük yapan çiftlere 3 gün yas izni hakkı tanıyan yasayı oy birliğiyle kabul etti.

Yeni Zelanda: Ölü doğum ve düşük yapan çiftlere 3 gün yas izni tanıdı

Yasa tasarısının parlamentoya sunan İşçi Partisi Milletvekili Ginny Andersen, yasa sayesinde ebeveynlerin hastalık izni haklarını kullanmaya zorlanmadan kayıplarının yasını tutabileceğini söyledi.

Andersen, “Düşük sonrası yaşanan keder hali bir hastalık değildir; burada söz konusu olan bir kayıp. Ve bu kaybın ardından fiziksel ve zihinsel olarak partnerlerin iyileşmesi zaman ister." değerlendirmesinde bulundu.

Düşük yaptıktan sonra kendisine başvuran yazar Kathryn Van Beek'in yasanın mimarı olduğunun altını çizen Andersen, Beek'in "Düşük, tuhaf ve gizli bir doğumdur, aynı zamanda ölümdür.” sözlerini hatırlattı.

Yeşiller Milletvekili Jan Logie de yasanın kabulü ile bir tabunun yıkıldığını söyledi.

Her dört Yeni Zelandalı kadından birinin düşük yaptığını hatırlatan Logie, "Gayet normal bir deneyim ama kolay ve acısız olduğu anlamına gelmiyor. Kadınları sessizlik ve damgalanma yoluyla sanki hiç olmamış gibi davranmaya zorladık." ifadelerini kullandı.

Euronews