Trump'ın hedefindeki Adalet Bakan Yardımcısı istifa etti

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Rosenstein, istifa mektubunu ABD Başkanı Trump’a sundu.

Trump'ın hedefindeki Adalet Bakan Yardımcısı istifa etti

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, ABD Başkanı Donald Trump’a sunduğu mektupta istifa gerekçesini belirtmezken, Adalet Bakan Yardımcılarının genellikle 16 ay görevde kaldığını, kendisinin ise iki yılı aşkın bir süredir görev yaptığını belirtti.

Rosenstein, Trump kampanyasının ABD seçimlerine müdahale eden Rusya’yla işbirliği yapıp yapmadığını inceleyen özel yetkili savcı Robert Mueller’i atayan kişiydi.

Cumhuriyetçi Partili olmasına rağmen Trump’ın Rosenstein’ı sevmediği biliniyordu.

Rusya soruşturmasına en yakın isim olan Rosenstein’ın istifasının Adalet Bakanlığı yetkililerini zor durumda bırakması bekleniyor, çünkü gerek rapordaki bulgular, gerekse bakanlığın raporu tamamen yayınlamaktan çekinmesi, kamuoyu ve Demokrat Partililer’in kontrolundaki Kongre’nin olayı daha derinlemesine irdelemesine yol açtı.

Özel Savcı Robert Mueller’ı soruşturmayı yürütmekle görevlendiren Rosenstein, aynı zamanda bu iki yıllık süre boyunca soruşturmaya yönelik tüm eleştirileri kendisi göğüslemek zorunda kaldı. Soruşturma Cumhuriyetçi Partililer’in yoğun eleştirilerine hedef oldu, Başkan Trump soruşturmayı “cadı avı” diye niteledi. Sonuçta soruşturma, Rosenstein’i Trump’la da karşı karşıya getirdi.

Rod Rosenstein, Trump yönetiminin en kritik dönemlerinin kilit oyuncularından biri oldu. Rosenstein’in Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski başkanı James Comey’i eleştirdiği bir iç yazışma, daha sonra Beyaz Saray’ın Comey’i görevden alması için gerekçe olarak kullanıldı. Bundan kısa bir süre sonraysa Rosenstein, Rusya soruşturmasını yürütmesi için Comey’nin eski seleflerinden Robert Mueller’i özel savcı olarak atadı. Rusya soruşturması daha sonra Comey’nin görevden alınmasını da kapsar derecede genişletildi ve Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği iddiaları büyüteç altına alındı.

VOA