Yeni İntifada'nın ayak sesleri
İşgalci İsrail'in ilhak planı ve normalleşme dalgası sonrasında harakete geçen Filistinli gruplar, kurdukları Filistin Halk Direnişi Birleşik Komutanlığı yoluyla ortak hareket etmeye çalışıyor.
Filistinlilerin, İşgalci İsrail'in ilhak planının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve sonrasında Bahreyn ile vardığı normalleşme anlaşması sonrasında yeni bir halk ayaklanması (İntifada) başlatması tartışılıyor.
Filistinli gruplar, Siyonist İsrail'e karşı direniş ve Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sonlandırılması yönünde adımlar atarak "Filistin Halk Direnişi Birleşik Komutanlığı" adında ortak hareket edecekleri bir yapılanmayla örgütlenmeye çalışıyor.
Uzmanlar, bu tarz bir yapılanmaya gidilmesini "doğru bir hareket" şeklinde nitelendirirken, bu adımların sahada İsrail işgaline karşı somut bir karşılık bulmasının önemli olduğunu belirtiyor.
"Ayrılıkları sona erdirip, birliği sağlamak"
İşgalci İsrail ve Bahreyn'in 11 Eylül'de ABD gözetiminde normalleşeceği açıklanırken, 12 Eylül'de İşgalci İsrail'e karşı çok yönlü direniş başlatılması için kurulan Filistin Halk Direnişi Birleşmiş Komutanlığı ilk açıklamasını yaptı.
Açıklamada, İşgalci İsrail ile BAE ve Bahreyn'in anlaşma yaptığı 15 Eylül günü, "Ayaklanan halkın reddi günü" ilan edildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat ise düzenlediği basın toplantısında, Filistin direnişinin koordinasyonu ve yönetimi için halk direnişinin birleşmesinin önemini vurguladı.
Ureykat, "Önümüzdeki günlerde programlar ve etkinlikler açıklanacak" ifadelerini kullanarak köklü değişiklikler olacağına işaret etti.
Filistinli grupların "birlikte mücadele etme" arayışı içinde olduklarına dikkati çeken Ureykat, "ayrılıkları sona erdirmeye ve birliği sağlamaya çalıştıklarını" kaydetti.
"Doğru yolda atılmış bir adım"
Siyasi analist Ömer Assaf ise Filistin Halk Direnişi Birleşik Komutanlığı'nın açıklamasının desteklenmesi adına halkın ve liderlerin gereğini yapmalarını istedi.
Assaf, "Eğer Komutanlık hazır ise Filistin sokakları fedakarlık yapmaya ve her türlü çabayı sarf etmeye hazırdır." diye konuştu.
Birleşik Komutanlık kurulması konusunda "doğru yolda atılmış bir adım" değerlendirmesini yapan Assaf, "İşgalci İsrail'e karşı somut adımlar atılması ve halkın bu şekilde güveninin sağlanacağını" vurguladı.
Assaf, "Bu girişim, birlikte kan ve çaba sarf ederek sahada çalışmayı gerektirdiğinden siyasi ayrılıkların giderilmesine yol açacaktır." ifadelerini kullandı.
ABD himayesinde İşgalci İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planı ve normalleşme dalgası
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İşgalci İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planı'nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.
ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos'ta İşgalci İsrail ile BAE'nin ve 11 Eylül'de İsrail ile Bahreyn'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.
ABD yönetimi, BAE ile varılan normalleşme anlaşmasının ardından İşgalci İsrail'in "ilhak" planını askıya aldığını açıklarken, Netanyahu planın "hala masada olduğunu" söylemişti.
AA