Umuda giden ölüm yolculuğunda son anda kurtarıldılar

Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında teknelerinin arızalanması nedeniyle denizde sürüklenen 94 Arakanlı Müslüman kurtarılırken, Malezya'ya gitmeye çalışan onlarca Arakanlı ise deniz yolunda yaşamını yitirdiği açıklandı.

Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında teknelerinin arızalanması nedeniyle denizde sürüklenen 94 Arakanlı Müslüman kurtarıldı.

Yerli balıkçılar tarafından tespit edilen teknedeki sığınmacıların 30'unun çocuk ve 49’unun kadın olduğu belirtildi.

Açe eyaleti Sahil Güvenlik Müdürü Muhammad Nasir, "Arakanlıların bulunduğu tekne bozulmuştu ve balıkçılar onları bulduğunda denizde sürükleniyordu" açıklamasında bulundu. Yetkililere göre en az iki haftadır yolda olan sığınmacılar, günlerdir aç ve susuz hayatta kalma mücadelesi veriyordu.

Malezya'ya geçmeyi isteyen Arakanlıların denizde öldüğü iddiası

Diğer yandan Bangladeş'in güneyinde yer alan Cox's Bazar'daki mülteci kamplarından kaçarak deniz yoluyla Malezya'ya geçmeye çalışan Arakanlılardan onlarcasının, deniz yolunda yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

Malezya Deniz Koruma Birimi (APMM) Direktörü Mohd Zubil Mat Som, 9 Haziran'da Langkawi adasına geçen ve içinde 269 Arakanlının bulunduğu gemide, yolculuğun başında en az 300 kişinin olduğunu belirtti.

Onlarca sığınmacının yolculukta öldüğüne dair bilgi aldıklarını ifade eden Mohd Zubil, "Bazı sığınmacılar yolda yaşamını yitirdi, bazıları da denize atıldı" dedi.

Euronews