Venezuela Dışişleri Bakanı’nın Lübnan ziyaretinden Hizbullah’ın çıkarı ne?

ABD ve Batı yaptırımlarıyla kuşatılan Venezuela, ABD'ye Lübnan topraklarından meydan okumaya devam ederken, Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Beyrut’u ziyaret eden ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo'ya Lübnan'ı ziyaret ederek karşılık verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı’nın Lübnan ziyaretinden Hizbullah’ın çıkarı ne?

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın ziyareti, özellikle Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öncülüğünde İran ve Suriye eksenli liderlerle yapılan toplantıların şekli ve içeriği bakımından dikkat çekiciydi.

Aynı zamanda Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in damadı olan Jorge Independent Arabia'dan Denise Rahma Fahri'nin haberine göre, Arreaza, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile de bir araya gelirken, Arreaza’ya görüşme randevusu vermeyen Başbakan Saad Hariri’nin ofisinden, Pompeo ile yapılan görüşmeye dair bilgiler verildi.

Hizbullah'ın ülkenin dış politikasında etkisi gözle görülür oldu. Hizbullah’ın Lübnan dış politikasına müdahalesi konusunda son olarak Beyrut'u ziyaret eden Pompeo başta olmak üzere ABD’li yetkililer rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

Hizbullah’ın Latin Amerika ülkesiyle olan ilişkisinin, çoğunluğunu Hıristiyanlar ve Dürzilerin oluşturduğu yaklaşık 300 bin gurbetçinin oluşturduğu Lübnan-Venezuela topluluğuyla ilgili olduğu söylenemez.

Hizbullah ve Venezuela arasında, Venezuela’nın İran ile yakın ilişkisinin bir uzantısı olarak eski Devlet Başkanı Chavez döneminden bu yana bir bağlantı olduğu biliniyor. Venezuela ile İran arasında, “Büyük Şeytan” ile mücadele için ABD karşıtlığı ve ABD ile Rusya arasındaki büyük çatışma bağlamında ortak bir payda bulunuyor. (Ajanslar)