UNRWA: Finansal destek kesilmeye devam ederse Gazze'deki çalışmalarımız şubat sonrası durabilir

BM kurumu UNRWA, mali desteğin askıya alınması devam ederse, büyük olasılıkla sadece Gazze'de değil, bölge genelindeki faaliyetlerini Şubat ayı sonuna kadar durdurmak zorunda kalabilecekleri konusunda uyardı.

UNRWA: Finansal destek kesilmeye devam ederse Gazze'deki çalışmalarımız şubat sonrası durabilir

Gazze'de 2 milyondan fazla insanın devasa insani ihtiyaçları, 16 ülkenin UNRWA'ya mali desteği durdurma kararının ardından artık daha da derinleşme riskiyle karşı karşıya. 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Han Yunus'taki bombardıman ve çatışmalar nedeniyle on binlerce insanın güneye kaçmak zorunda kaldığını belirtti.

Bu sayının, güneydeki Refah şehrinde halihazırda tıklım tıklım olan 1,4 milyondan fazla insana eklendiğini belirten UNRWA, insanların çoğunun derme çatma yapılarda, çadırlarda ya da açık havada yaşadığını bildirdi. Burada kalan kişilerin, kesilen yardımlar nedeniyle artık UNRWA'dan herhangi bir yiyecek ya da başka insani yardım alamayacaklarından endişe duydukları ifade edildi.

UNRWA'nın Gazze İşleri Direktörü ve işgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu BM İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı Thomas White, "Refah, bombardımanlardan kaçan bir insan denizine dönüştü" dedi. 

UNRWA'ya göre Han Yunus'tan kaçanların çoğu zaten birkaç kez yerlerinden edildi ve birçoğu UNRWA'nın en büyük sığınma evi olan Han Yunus Eğitim Merkezi'nden ayrılmak zorunda kaldı. Kendileri de evlerinden kaçmak zorunda kalan UNRWA personeli, çevrelerinde yeni yerlerinden edilenlere yiyecek ve çadır dağıtmaya devam ediyor.

Gazze Şeridi'nde, büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 2 milyon insan, UNRWA'nın aşırı kalabalık barınakları, gıda yardımını ve temel sağlık hizmetlerini yönetmesi nedeniyle hayatta kalabilmek için UNRWA'ya bağımlı. Savaş devam ettikçe ve insani yardıma erişim büyük ölçüde kısıtlı kaldıkça insani koşullar daha da kötüleşiyor. 

Kıtlığın baş gösterdiği kuzeyde, savaşın başlamasından bu yana UNRWA'nın erişimi çok az oldu.

İnsanlar, un yapmak için kuş yemi öğütüyor

White, konu hakkında “UNRWA, bölgedeki insanların un yapmak için kuş yemi öğüttüğüne dair raporlar aldı. Kuzeye gidebilmek için israil ordusu ile koordinasyonu sürdürüyoruz ancak bu büyük ölçüde reddedildi. Konvoylarımızın bölgeye gitmesine izin verildiğinde ise insanlar yiyecek almak için kamyonlara koşuyor ve genellikle yiyecekleri yerinde yiyorlar." ifadelerine dikkat çekti.

Gazze'deki en büyük insani yardım kuruluşu olan UNRWA'nın, 13 bin personelinden  3 binden fazlası çalışmaya devam ediyor ve insani yardım operasyonlarının omurgasını oluşturuyor. 

White, "Gazzelilerin bu krizi UNRWA olmadan atlatabileceklerini hayal etmek zor." diye ekledi. 

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise "Gazze'deki savaş hız kesmeden sürdürülüyor ve Uluslararası Adalet Divanı daha fazla insani yardım çağrısında bulunuyor. Durum böyleyken UNRWA'yı zayıflatmanın değil, güçlendirmenin zamanıdır. Ajans, dünyanın en büyük yardım kuruluşlarından biri olmayı sürdürüyor. Dünyada ciddi ve karmaşık insani krizler yaşanıyor." Değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in UNRWA'ya finansmanı yeniden başlatma çağrısını yineleyen Lazzarini, "Finansman askıya alınmaya devam ederse, büyük olasılıkla sadece Gazze'de değil, bölge genelindeki operasyonlarımızı Şubat ayı sonuna kadar durdurmak zorunda kalacağız." uyarısında bulundu.

UNRWA, Gazze Şeridi, Batı Şeria (Doğu Kudüs dahil), Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli mültecilere yardım sağlıyor.