Filistin Esirler Günü’nde esirlerin acıları ve talepleri gündeme getiriliyor
İşgal zindanlarındaki Filistinli tutukluların karşı karşıya olduğu sorunların dünya gündemine taşınması amacıyla her yıl 17 Nisan'da idrak edilen Filistin Esirler Günü'nü ihya etmenin, Filistinlilerin esirlere karşı ulusal sorumlulukları ile özgürlük vaatlerine bağlı kaldıkları anlamına geldiği vurgulandı.
İşgal zindanlarındaki Filistinli mahkumların yaşadığı sıkıntılara ve karşı karşıya kaldıkları diğer hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla her yıl 17 Nisan'da düzenlenen "Filistin Esirler Günü", bu yıl da yıkım, sindirme, zulüm, baskı, tıbbi ihmal ve kasıtlı öldürme gibi İsrail’in hukuksuz politikalarının gölgesinde idrak ediliyor.
İlgili Filistinli kurum ve kuruluşların verilerine göre, şu an itibariyle İsrail’in 23 farklı hapishanesinde, gözaltı ve soruşturma merkezlerinde 4 bin 500 esir bulunuyor.
İsrail'in kuzeyindeki ed-Damun Hapishanesi'nde 41 Filistinli genç kadın bulunurken, Ofer, ed-Damun ve Mecdo hapishanelerinde 140 çocuk bulunuyor.
Çeyrek Asırlık Kıdemli ve Baş Esirler
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yasir Arafat ile Siyonist İsrail Başbakanı İzak Rabin tarafından 13 Eylül 1993 tarihinde Washington'da imzalanan Oslo Anlaşması’ndan önce tutuklanan ve Filistinliler arasında "Kıdemli Esir" olarak tabir edilen mahkumların sayısı ise 25.
Kıdemli Esirler listesinin başında, 63 yaşındaki Kerim Yunus ve onun amcasının oğlu, 62 yaşındaki Mahir Yunus yer alıyor. İki esir de 1983'te bir Siyonist İsrail askerini öldürdükleri suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve 38 yıldır zindanlarda tutuluyor.
Filistinli makamların yayınladığı verilerde, İsrail hapishanelerinde Baş Esir olarak tanımlanan 65 Filistinlinin bulunduğu bildirildi. Filistinlilerin 20 yıl ve daha fazla bir süre İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumlar için " Baş Esirler" kavramını kullanıyor.
Hakkında müebbet hapis cezası verilen esir sayısı 543’e yükselirken, İsrail mahkemeleri tarafından 67 kez müebbet hapisle cezalandırılan Abdullah Galib Bergusi bu rekoru elinde tutuyor.
İdari Tutukluluk Zulmüne Maruz Kalan Esirler
Diğer taraftan Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde yaklaşık 440 idari tutuklu Filistinli bulunuyor.
İşgalci İsrail, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Filistinli uzmanlar, idari tutukluluğun İsrail'in Filistinlilere yönelik en kötü tutuklama şekli olduğunu vurguluyor.
İşgal Zindanlarındaki Hasta Esirler
Filistinlilerin bir diğer kanayan yarası da işgal zindanlarında hâlen çok sayıda hasta esirin bulunması. Yine resmi verilere göre, acil tedavi altına alınması gereken esir sayısı 550’yi geçerken bunların en az 10’u kanser hastası.
Siyonist İsrail rejimine bağlı hapishane idareleri, Filistinli hasta esirlere tedavi sağlamayı sürekli erteliyor ve onları kasıtlı olarak tıbbi ihmale maruz bırakarak, ızdırap çektikleri hastalıklarla baş başa bırakıyor.
Siyonist İsrail zindanlarındaki Filistinli esirler, kronik hastalık ve yaşlılık gibi sıkıntıların yanında, işgal rejiminin uygulamaları sebebiyle kötü sağlık koşullarıyla boğuşuyor.
Katil İsrail’in İnsanlık Dışı Politikaları Sonucu Şehit Düşen Esirler
İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Filistinli Nurrettin el-Bergusi'nin baygınlık nöbeti geçirip vefat etmesiyle beraber 1967'den bu yana İsrail cezaevlerinde şehit düşen Filistinlilerin sayısı 226'ya ulaştı.
İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerden 71'i tıbbi ihmal, 75'i gözaltına alındıktan sonra kasten öldürülme, 7'si hapishanede doğrudan ateş açılması ve 73'ü işkence sonucu şehid oldu.
Siyonist İsrail rejiminin, naaşını teslim etmediği şehit sayısının da 7 olduğu ifade edildi.
Filistin Esirler Günü
Filistin Ulusal Konseyi'nin 17 Nisan'ı İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerle dayanışma ve destek için "Filistin Esirler Günü" ilan ettiği 1974'ten bu yana her yıl çeşitli etkinlikler, eylemler ve sempozyumlarla esirlerin yaşadığı sorunlar ve maruz kaldığı insanlık dışı hak ihlalleri gündeme getirilmeye çalışılıyor.
Palinfo