Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film yarışmasını gala ve ödül töreni yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Siyer Vakfı’nın organizasyonu ile 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film yarışmasının gala ve ödül töreni Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film yarışmasını gala ve ödül töreni yapıldı

Bu yıl "Aile" teması ile yapılan yarışmada 63 farklı ülkeden toplam 574 eser yarıştı. Ulusal ve Uluslararası olmak üzere 2 ayrı bölüm, 4 ayrı kategoride 8 en iyi esere 100.000 TL ödül verildi. Ayrıca bu yıl onur ödülüne Rahmetli Ahmet Uluçay layık görüldü.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda kısa film çalışmaları ile jüri üyelerinin tam notunu alan yarışmacıların ödüllerini sanat camiasından katılan ünlü isimler takdim etti.

6'ncı Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film yarışmasının gala ve ödül töreninde konuşan Koordinatör Cemil Nazlı, birçok kısıtlama ve engele rağmen projenin nihayete ermesinden gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.

Nazlı, "Küresel salgın döneminde böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekte oldukça zorlandık, birçok engel ve kısıtlamayla karşılaştık. Buna rağmen projeyi böyle bir akşamla nihayete erdirmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Sanatsal çalışmaların ülkemiz ve dünyada belki de en zorlu dönemini yaşıyor. Bu kurak ve verimsiz iklimden maalesef sinema ve sinema camiasına mensup insanımızın da oldukça olumsuz etkilendi. İşte bu yüzden umudu devam ettirebilmek, şartlar ne olursa olsun hayat devam ettikçe sanatın da devam etmesi gerektiğini, sanatsal faaliyetler ve üretimin gerçekleşebileceğini göstermek istedik. Önümüzdeki yıldan itibaren Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmasının, yoluna Festival olarak devam edecek inşallah." dedi.

Uluçay ailesi adına ödülü Nuray Kayacan’a takdim eden sanatçı Hasan Kaçan, sinemaya çocukluğundan beri meraklı olduğunu vurguladı.

Kaçan, "Rol model alarak şekillenmemizi sağlayan önemli bir sanat dalı. Ayrıca geçen yıl jüriliğini yaptığım Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmasının seneye festival olarak devam edeceğinin den gurur duydum." ifadelerini kullandı.

Kısa film çalışmasının önemine değinen T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Ahmet Misbah Demircan da projenin gerçekleşmesinde gayret gösteren tüm emekçilere teşekkür etti.

Demircan, "Sinema son yüzyıl içinde birçok sanat dalını barındıran ve kültürün gelecek nesillere restore edilerek aktarılmasını sağlayan en önemli araç. Aynı zamanda Siyer Vakfının özellikle kısa film üzerine yaptığı çalışmaları takdir ediyorum.

Ulusal En İyi Kurmaca Ödülünü Kasım Ördek’e takdim eden Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, büyük bir medeniyetin çocukları olarak gelecek nesillere medeniyetin sadece savaşla değil sanatla da güzel bir şekilde aktarılabileceğini ifade etti.

"Bu çağda İslam adına bir söz söylenecekse bunun en güçlü alanlardan birisinin sinema olduğuna inanıyorum"

Yıldırım, "Büyük bir medeniyetin çocuklarıyız ama üzülerek söyleyeyim ki yıllar yılıdır hep tüketen tarafız. Aslında bu medeniyetin bizi arkamızdan geleceklere kötü bir şekilde anmamak adına bire şeyler yapmalıyız. Medeniyetimizin övülmeye ihtiyacı yok. Bu çağda yeniden temsil edilmeye ihtiyacı var. Bu din ve medeniyet sadece savaşlarla anlatılmaz. Allah resulü 3 bin günde inşa etti. Bizim o medeniyeti anlatmamız lazım. Çünkü İslam barıştır. Biz yeni başladığımızda birçok kişi 'hocam ne işiniz var sınamayla. Oturun siyer çalışmaları yapın' dedi. Ama ben bu işin bir cihat olduğuna inananlardanım. Bu çağda İslam adına bir söz söylenecekse bunun en güçlü alanlardan birisinin sinema olduğuna inanıyorum.' diye konuştu.

Yarışmada ödüle layık görülen film ve yönetmenleri şu şekilde açıklandı:

"Ulusal kategoride en iyi kısa kurmaca film "Yağmur Olup Şehre Düşüyorum"  Kasım Ördek – İstanbul  

Ulusal kategoride en iyi Belgesel Film "Yeni Baştan" Taha Ovacı – İstanbul

Ulusal kategoride en iyi kısa senaryo "Cemre" Nuri Cihan Özdoğan – Adana

Ulusal kategoride animasyon jüri özel yapım destek ödülü "Baca" Mehmet Akif Güler – İstanbul

Uluslararası en iyi kısa kurmaca film  "Lunchbox" Demet Derelioglu Aran - Çek Cumhuriyeti

 Uluslararası en iyi kısa belgesel film "MALEKIA" Mohammadbagher Shahin - İran

Uluslararası en iyi animasyon ödülü "Renaıdance"   Zhie Yang-Wenjie Wu-Han Chen – ABD

Uluslararası en iyi kısa senaryo ödülü "Code Name Red Crow"  Giorgio Marconi - İtalya"             

Program, ödüllerin takdim edilmesinden sonrası çekilen aile fotoğrafının ardından sona erdi.

İLKHA