Savaş uçakları Trablus'un çalışan tek havaalanını vurdu: 25 ölü 80 yaralı

Libya'nın başkenti Trablus'ta savaş uçakları çalışan tek havaalanı olan Uluslararası Matiga Havaalanı'nı bombaladı. Saldırıda 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 80 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Savaş uçakları Trablus'un çalışan tek havaalanını vurdu: 25 ölü 80 yaralı

Libya'da Hafter ile Trablus hükümetinin güçleri arasında çıkan çatışmalar şiddetlenirken, Hafter'e bağlı savaş uçaklarının Trablus'ta çalışan tek havalimanını hedef aldığı belirtildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Trablus merkezli Sağlık Bakanlığı, başkentin güneyinde yapılan saldırılarda aralarında sivillerinde bulunduğu 25 kişinin hayatını kaybettiğini ve 80 kişinin de yaralandığını doğruladı.  

Libya'da Hafter güçleri Trablus'a doğru ilerleyişini sürdürürken, çatışmalar da yoğunluk kazanmaya başladı.

Libya'nın doğusundaki büyük bir bölgeyi elinde bulunduran emekli General Halife Hafter, geçen hafta başkent Trablus'u ele geçirme emrini vermişti. Bölgeye intikal eden Hafter güçleri ile Trablus güçleri arasında hafta sonu çatışmalar şiddetlenmişti. Çatışmalarda 14'ü Hafter, diğerleri ise Trablus güçlerinden olmak üzere 21 kişinin öldüğü kaydedildi.  

Uluslararası bazı haber kaynakları, ABD, Hindistan ve İtalyan gibi aktörlerin bölgeden askeri güçlerini çektiğini belirtiyor. Birleşmiş Milletlerin, taraflara ateşkes çağrısı ise şu ana kadar karşılık bulmadı ve çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

Hafter güçleri, Trablus'u ele geçirmek için 3 koldan saldırıyor. Hafter'i darbe yapmakla suçlayan Libya Başbakanı Fayiz El-Serrac, karşı saldırı emri verdi ve bazı noktalar Hafter güçlerinden geri alındı.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerde sivil kayıplarının da artmasından endişe ediliyor. Sağlık görevlilerinin, yoğun çatışmalardan dolayı bölgeye giriş yapamadığı aktarılıyor. Çatışmaların çıktığı bölgelerde çoğu sivil kapana sıkışırken, binlerce sivil de yerinden edilmiş durumda. BM, 2 bin 800 sivilin yerinden edildiğini açıkladı.

Bugün büyüyerek devam eden çatışmalar, yerini savaş uçaklarına bıraktı. Hafter'e bağlı savaş uçaklarının Trablus'ta çalışan tek havalimanı olan Uluslararası Matiga Havaalanı'nda kanlı bir hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi. Kanlı saldırının bilançosu ise ağır: 25 ölü 80 yaralı. Ölü ve yaralılar arasında birçok sivil de bulunuyor.

General Hafter, İslami güçlere karşıtlığıyla biliniyor

Libya'da ortaya çıkan söz konusu durum geçmişte yaşanan bir takım olayların yansımaları aslında. 40 yılı aşkın süre yönetimde bulunan Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında öldürülmesinden bu yana Libya, içinden çıkılmaz bir krizin içine girdi. O günden bu güne ülkede onlarca milis grubun oluştuğu ifade ediliyor. Söz konusu milis grupların son zamanlarda hükümetin ordusunun ya da emekli General Hafter'in güçlerine katıldığı dile getiriliyor. Hükümet ordusu BM'nin desteğini alırken, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Hafter güçlerine destek veriyor.

1969'da Kaddafi'nin yönetimi ele geçirmesine yardım eden Hafter, daha sonra aralarında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı ABD'ye sürgün edilmişti.  

Kaddafi'nin ölümünden sonra geri dönen Hafter, ordu kurmaya başlamış ve milis grupları da ordusuna çekmeye başlamıştı. (İLKHA)