Tunus’ta patlak veren yeni kriz

Tunus Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Şevki Kaddas kimlik numarasının bilgisi dışında cumhurbaşkanlığı aday tavsiyesinde kullanıldığı tespit edilen kişilerin Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na veya savcılığa şikayette bulunabileceklerini söyledi.

Tunus’ta patlak veren yeni kriz

Tunus’ta Eylül ayı ortalarında gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık şartlarını yerine getiren ve en az 10 milletvekili, yerel meclislerden 40 başkan veya her eyaletten 500 olmak üzere 10 bin seçmenin imzasını alan 26 adayın dosyasının kabul edildiğinin duyurulmasından birkaç saat önce Seçim Komisyonu tarafından geliştirilen ve vatandaşların bir aday önerip önermediğini anlamasını sağlayan mobil uygulamanın kontrol edilmesiyle kriz patlak verdi.

195 kimlik numarası

Birçok vatandaşın isimlerinin ve kimliklerinin bilgisi dışında kullanıldığının da anlaşılması üzerine büyük bir öfke ve huzursuzluk yaşandı. Tunus Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Şevki Kaddas konuyla ilgili açıklamasında, kimlik numarasının bilgisi dışında cumhurbaşkanlığı aday tavsiyesinde kullanıldığı tespit edilen kişilerin Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na veya savcılığa şikayette bulunabileceklerini söyledi.

Buna karşın Tunus Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Nebil Bifun, bu şikayetlerin, dosyaları kabul edilen adayları hedef alan itibarsızlaştırma kampanyaları olabileceğini, ancak eğer gerçekse, söz konusu vatandaşların Cumhuriyet Savcılığına gidebileceğini çünkü bu durumun adayın dosyasını etkileyeceğini söyledi.

Hırsızlığın üstü kapatılamayacak

 

İnsan hakları aktivisti Muntasır el-Hayzem, 16 Ağustos 2019 Cuma sabahı, kendi adına aday önerisinde bulunulduğunu ve imzasının kullanıldığını öğrendikten sonra yargıya şikayette bulundu.

Hayzem şikayet dilekçesini vermek için gittiği adliyede kendisiyle aynı durumda olan çok sayıda vatandaşın da adliye koridorlarında beklediğini gördüğünü söyledi.

Vatandaşların kişisel verilerinin hesap verme korkusu olmadan birçok kişi tarafından paylaşıldığını hissetmesinin olası seçim hileleri korkusunu artırdığını söyleyen Hayzem, bu sorunların nasıl ele alınacağı, bunun ne kadar süreceği ve bu şekilde adı önerilen adaylar için sonucun ne olacağı konusunda belirsizliğinde devam ettiğini kaydetti.

Ajanslar