Almanya DEAŞ’lıların ailelerini kabul etmeye hazırlanıyor

PYD tarafından alıkonulan yaklaşık 40 Alman militanın yanı sıra, şu anda el-Hol kampında 120 çocuk ve 68 kadının da bulunduğu sanılıyor.

Almanya DEAŞ’lıların ailelerini kabul etmeye hazırlanıyor

Berlin’in, Suriye’nin kuzeydoğusunda PYD tarafından alıkonulan Alman vatandaşı DEAŞ militanlarının ailelerini kabul etmeyi reddetmesinden birkaç ay sonra Almanya Dışişleri Bakanlığı, ülkeye dönüş hazırlıkları olarak, başta el-Hol kampındakiler olmak üzere vatandaşlarının dosyalarını incelemeye başladı.

Dışişleri Bakanlığı, özellikle “insani desteğe ihtiyaç duyan” çocukların iade olasılığını değerlendirirken, yetkili makamlarla da konuya dair işbirliği yaptı. PYD tarafından alıkonulan yaklaşık 40 Alman militanın yanı sıra, şu anda el-Hol kampında 120 çocuk ve 68 kadının da bulunduğu sanılıyor.

Berlin, daha önce çocukların iadesini değerlendirmeyi kabul ederken, DEAŞ mensuplarının eşlerini kabul etmeyi ise reddetmişti. Bununla birlikte Almanya’da çocukların ailesinin talebi üzerine harekete geçen mahkeme, Almanya anayasasında devletin vatandaşlarına koruma sağlaması gerektiğini belirten madde uyarınca Berlin hükümetinin Alman olmasalar bile anneyi de kabul etmesi gerektiği sonucuna vardı. Mahkeme, çocukların kampta risk altında olabileceğine karar verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre kamp, 15 bin kişiyi içeriyor. Kampta bugün, çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturmak üzere yaklaşık 90 bin kişi bulunuyor. BM, kamp koşullarını çocukların yetersiz beslenme, hijyen eksikliği ve hastalıklardan mustarip olması dolayısıyla felaket olarak niteliyor.

Son aylarda çok sayıda Alman kadın, çocuklarıyla birlikte Almanya’ya geri döndü. Şu ana kadar geri dönenleri radikal olmadan önce İslam’ı tercih eden Almanlar oluşturuyor. Çoğu, ülkeye vardıklarında havaalanında gözaltına alınıp yargılandı. Ancak kovuşturma, kadınların savaş suçlarına katıldıkları gerekçesiyle mahkum edilmesine dair yeterli deliller sağlayamadı.

DEAŞ’a katılan Alman vatandaşı Arap kadınlar ise Berlin’in, onları geri dönmeye ikna etmek için kökenlerinin bulunduğu ülkelerine başvurmaları başta olmak üzere Almanya’ya döndüklerinde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaklar.

Ajanslar