Tunus’ta çocukların seçim kampanyalarında kullanılması yasaklanıyor

Tunus mahkemesi seçim kampanyalarında çocukların kullanılmasını yasaklayan bir karar yayınladı.

Tunus’ta çocukların seçim kampanyalarında kullanılması yasaklanıyor

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kampanya süreci 2 Eylül’de başladı. Kampanya sürecinin başlamasından bu yana geçen zaman diliminde 244 kadar usulsüzlük ve ihlalin yaşandığına ilişkin raporlar yayımlandı. Tunus mahkemesi de seçim kampanyalarında çocukların kullanılmasını yasaklayan bir karar çıkardı.

Yüksek Seçim Komisyonu başkan yardımcısı Faruk Ebu Asker, önemsiz olarak nitelendirdiği bazı usulsüzlük ve ihlallerin yaşandığını belirterek, seçim faaliyetlerine ve mitinglere Seçim Komisyonu’nun açıklamasından 48 saat önce başlandığını ifade etti.

El Kâf Asliye Mahkemesi ise, cumhurbaşkanlığı veya parlamento seçimlerinde yürütülen seçim kampanyalarında, ne gerekçe ile olursa olsun, çocukların kullanılmasının yasaklanmasına karar verdi. Gerekçe ise, çocukların bedeni ve ruhsal sağlığının korunması, siyasal çekişmelerin ortasında kalmamaları ve ideolojik eylemlerde görevlendirilmelerinin önüne geçilmesi.

Tunus'ta, seçim kampanyalarında çocukların kullanılmasını yasaklayan ve böyle bir eylemi gerçekleştirenin adli kovuşturmaya tabi tutulmasına neden olan bir kararname çıkarıldı. Bu türden bir kararname Tunus’ta ilk defa çıkarılıyor. Daha önce bazı çocukların “Nebil el-Karvi'ye özgürlük” pankartları astıkları görüldü. Cumhurbaşkanı adayı Yusuf eş-Şahid’in çocuklarla futbol oynadığı görüntüler de sosyal medyada çokça paylaşıldı. Şahid’in bununla çocukların siyaset dünyasına girmesini amaçladığı belirtiliyor.

Ajanslar