Trump’tan İran’da şiddeti tırmandıran açık kışkırtma: “Kurumları ele geçirin, yardım yolda”
ABD Başkanı Trump, İran’da şiddet olaylarının sürdürülmesi ve devlet kurumlarının ele geçirilmesi çağrısı yaparak açıkça kışkırtmada bulundu.
Donald Trump, İran’da devam eden olaylara ilişkin yaptığı açıklamalarla şiddet ve kaosu açıkça teşvik etti. Trump, İran’da şiddet eylemlerinin sürdürülmesi ve devlet kurumlarının ele geçirilmesi çağrısında bulunarak, “yardımın yolda olduğunu” söyledi. Bu açıklamalar, ABD’nin ülkedeki şiddet olaylarına verdiği açık ve aleni destek olarak yorumlandı.
Trump, Truth Social platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, “İranlı vatanseverler” diye hitap ettiği gruplara seslenerek, “Yardım size doğru geliyor” ifadelerini kullandı. Ancak bu yardımın içeriğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.
ABD Başkanı, paylaşımında ayrıca, İranlı yetkililerle yapılması planlanan tüm görüşmeleri iptal ettiğini duyurdu. Gerekçe olarak ise “göstericilere yönelik anlamsız öldürmeler” iddiasını öne süren Trump, İran yönetimini tehdit ederek, “Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler” dedi.
Ancak İranlı yetkililer, ekonomik koşullara karşı barışçıl biçimde başlayan protestolara, daha sonra silahlı provokatörlerin sızdığını, olayların bilinçli biçimde şiddete ve kaosa sürüklendiğini vurguluyor. Resmî açıklamalara göre, bu şiddet eylemleri; terör örgütleri ve ayrılıkçı gruplar tarafından, İsrail istihbaratı Mossad ve ABD’nin desteğiyle organize edildi. İran makamları, bu iddialara ilişkin somut delillerin bulunduğunu ve ilk soruşturmaların da bu yönde sonuç verdiğini belirtiyor. Bu çerçevede Trump’ın açıklamalarının, barışçıl protestolara değil, doğrudan şiddete ve iç karışıklığa açık bir kışkırtma olduğu ifade ediliyor.
ABD’nin İran’a yönelik baskıları bununla da sınırlı kalmadı. Trump daha önce yaptığı bir açıklamada, İran’la ticari ilişki sürdüren tüm ülkelere, ABD ile yaptıkları işlemlerde yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağı tehdidinde bulunmuştu.
Öte yandan Trump, pazartesi günü sabah saatlerinde, ABD yönetimi ve ordusunun İran’a ilişkin “son derece sert seçenekleri” değerlendirdiğini açıkladı. Bu açıklama, ülkede silahlı şiddet ve sabotaj eylemlerinin yaşandığı bir dönemde geldi.
İran İslam Cumhuriyeti Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ise, ülkede düzenlenen kitlesel gösterilerin ardından halka hitap ederek, milyonların katıldığı yürüyüşleri “büyük bir iş ve tarihi bir gün” olarak nitelendirdi. Hamaney, bu gösterilerin düşmanların planlarını boşa çıkardığını vurguladı.
Söz konusu açıklama, pazartesi günü İran’ın dört bir yanında “Ulusal Dayanışma, Barış ve Dostluğu Onurlandırma” sloganıyla düzenlenen milyonluk yürüyüşlerin ardından geldi. Gösterilerde, silahlı şiddet eylemleri kınanırken, dış müdahaleler reddedildi; ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı ve İslam Cumhuriyeti’ne yönelik güçlü halk desteği vurgulandı.



