Trump zaferini ilan etti, Biden cephesinden tepki geldi

Donald Trump ile Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Trump'ın erkenden zaferini ilan etmesi ve 'hileler karşısında' oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye gideceğini söylemesi Biden cephesinde tepkiyle karşılandı. Açıklanan sonuçlara göre ülke tarihine geçen birçok ilk var.

Trump zaferini ilan etti, Biden cephesinden tepki geldi

ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

18:44

Biden: Kazanacağız

Joe Biden, Twitter paylaşımında "Herkesin oyu sayılana kadar rahat etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon da, Biden'ın 'İnancınızı koruyun, seçimi kazanacağız' sözlerini paylaştı.

18:20

Biden'in Kampanya Müdürü: Biden seçimi kazanma yolunda ilerliyor

Biden'ın kampanya müdürü Bob Bauer, seçimdeki son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı:

- Biden seçimi kazanma yolunda ilerliyor. Bugün 270 delegeyi geçebilir. Nihai sonucun Biden için zafer getireceğine inanıyoruz.

- Biden Wisconsin, Nevada, Michigan, Pensilvanya'da kazanma yolunda.

- Michigan'dan ve Georgia'da nihai sonuçları bugün, Nevada'da yarın bekliyoruz.

- Kuzey Carolina'da sonuçların belli olması bir kaç gün sürebilir.

- Eğer tüm yasal oylar sayılırsa biz kazanıyoruz.

- Herhangi bir ABD mahkemesinde seçim için mücadele etmeye hazırız.

18:05

Trump'tan açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan "Dün gece Demokratların yönettiği veya neredeyse tamamen kontrol ettiği çoğu kilit eyalette çoğu zaman sağlam bir şekilde öndeydim. Ama sonra sürpriz oy yığınları sayılırken teker teker sihirli bir şekilde yok olmaya başladılar. ÇOK GARİP, ve ‘anketörler’ tarihe geçecek bir şekilde tamamen yanıldı" dedi.

Twitter, Trump'ın bu tweet'ini 'tartışmalı ve yanıltıcı' olarak etiketledi.

Trump, bir sonraki tweetinde ise "Nasıl oluyor da posta yoluyla gelen oy pusulalarını her saydıklarında, yüzde ve imha gücü bakımından bu kadar yıkıcı olabiliyor?" ifadelerini kullandı.

Trump, posta ile oy kullanıma karşı

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle postayla oy kullanımı bu seçimin merkezini oluşturuyor. Bu kapsamda 9 eyalet ve başkent D.C. tüm seçmenlere otomatik olarak oy pusulası gönderdi.  35 eyalet, sadece talep eden edenlere, 6 eyalet ise  sandığa gidemeyen, ciddi mazereti olanlara oy pusulası yolladı. Bu sekilde seçmenler desteklediği adayı işaretleyip posta aracılığıyla seçim merkezlerine gönderme imkanına sahip oluyor.

Ancak Trump, daha önce postayla oy kullanmaya karşı olduğunu birçok kez dile getirerek, "Demokratlar oy çalacak" açıklaması yapmıştı.

17:45

Pensilvanya başsavcısı, seçmenleri sabırlı olmaya çağırdı

CNN'e konuşan Pensilvanya Başsavcısı Josh Shapiro, eyalette tüm oy pusulalarının sayıldığını belirterek seçmenleri sabırlı olmaya çağırdı.

Eyaletin günün sonunda "daha net bir tabloya" kavuşacağını söyleyen Shapiro, ancak kesin sonuçların çıkmasının "hafta sonuna kadar sürebileceği" uyarısında bulundu.

Pensilvanya'ya bağlı Philadelphia'da ise oy sayımı canlı yayınlanıyor.

17:34

NBC: ABD, oylama öncesinde Rusya ve İran'a karşı önleyici siber saldırılar düzenledi

NBC muhabiri, ABD'nin seçimlere "müdahale girişimlerini" savuşturma gerekçesiyle Rusya ve İran'a karşı bir dizi önleyici siber saldırı başlattığını bildirdi.

Muhabir, alınan tedbirler sayesinde bu yılki seçimin herhangi bir siber saldırıdan etkilenmeyeceğini söyled.

Ekim ayı sonlarında Washington, İran ve Rusya'yı seçimlere müdahale etmeye çalışmakla suçladı. Her iki ülke de suçlamaları reddetti.

17:17

Michigan'da mücadele sürüyor

Edison Araştırma, Michigan'da oyların yüzde 89'unun sayıldığını açıkladı. Buna göre, Trump yüzde 49.1, Biden ise yüzde 49.2 oy aldı.

Mücadelenin başa baş sürdüğü Michigan'da Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson, tüm oyların sayılacağını belirterek "Yüz binlerce oy pusulası hala sayılıyor" dedi.

17:04

4 Trump destekçisi bıçaklandı

Beyaz Saray yakınında çıkan arbedede Trump yanlısı Proud Boys'un dört üyesi yaralandı. Polis, zanlıların Black Lives Matter'ın (Siyah Hayatlar Değerlidir) hareketi üyeleri olabileceğini açıkladı.

Black Lives Matter hareketi ise polisin 'yalan söylediğini' savunurken, konuya yer veren medya organlarının da 'tehlikeli ve sorumsuz bir habercilik yaptıkları' eleştirisini getirdi.

16:45

Trump'ın eski danışmanı John Bolton: Trump'ın seçim yorumları utanç verici

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump'ın seçim sonuçlarına yönelik yaptığı yorumların 'utanç verici' olduğunu söyledi.

Sky News'e konuşan Bolton, "Sanırım Başkan Trump'ın birkaç saat önce, kazandığı, kazanacağı, ancak seçimin ondan çalındığı yorumları, bir ABD başkanının şimdiye kadar yaptığı en sorumsuz yorumlardandı. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Trump'ın kazanması mümkün, ancak tamamen kendi kişisel çıkarları için seçim sürecinin bütünlüğü konusunda şüpheler uyandırdı. Bu utanç verici" dedi.

Trump, Türkiye saati ile 10.00 civarında yaptığı açıklamada "'Bu seçim bitti' diye açıklamalarda bulundular. Ben bunu başından beri söylemiştim, kazanamazlarsa bizi mahkemeye vereceklerini söylemiştim. Florida'da büyük bir zafer kazandık, Ohio'da yüzde 8.1 bir farkla kazandık. En önemlisi, Pensilvanya'yı büyük bir farkla kazanıyoruz. 600 bin oy farkı var, başa baş bile değil.Kuzey Carolina'da çok büyük bir zafer ilan ettik. Ancak bir anda her şey durdu. Bu ülkemiz için bir utançtır, ABD'yi kandırmaya çalışıyorlar, biz bu seçimi kazandık. Şimdi tek yapılması gereken şey, seçimin dürüstlüğünün sağlanması. Ciddi bir hileden bahsediyorum. Biz Yüksek Mahkemeye başvuracağız ve oy sayımının durdurulmasını talep edeceğiz. Biz kazanacağız, ve bana sorarsanız zaten kazandık" demişti.

16:22

 Florida'da 'Black Lives Matter' hareketine tepkili Hispanik seçmenler, Trump'ın zaferi için 'dua ediyor'

29 delegesi bulunan ve önceki başkanlık seçimlerinde belirleyici olan Florida'yı tahminlere göre Donald Trump kazandı.

Latin Amerika kökenli çok sayıda seçmen bulunan eyalette, Trump'ın Küba kökenli destekçileri, 'sosyalizm endişesi' nedeniyle Trump'a oy verdiklerini söylüyor.

Seçimleri takip eden Kübalı vatandaş Carlos Rizo, AFP mikrofonuna Trump'ın kazanması için 'dua ettiklerini' söyledi ve Black Lives Matter'ın (Siyah Hayatlar Değerlidir) ne olduğunu ve neyi kışkırttığını herkes biliyor" dedi.

Florida nüfus dağılımı ve oy tercihleri açısından karmaşık bir eyalet olarak görülüyor. Çok sayıda Hispanik seçmene sahip ama eyaletteki Hispanikler, ülkenin diğer yerlerindeki gibi açık ara Demokrat eğilimli değil. Bunun sebebi, Florida'da yaşayan çok sayıda Kübalı Amerikalının 'sosyalizm karşıtı' hissiyat açısından Cumhuriyetçilere yakın durması.

Florida Uluslararası Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Eduardo Gamarra, "Demokratlar hispanik oylarını kaybettiler. Sadece Kübalıları değil, ayrıca Venezuelalılar, Arjantinliler, Bolivyalılar, Kolombiyalıları da. Hepsi Trump yanlısı" dedi.

Gamarra, Siyahların Hayatı Önemlidir hareketinin Biden'ın Florida'da Latin seçmenden alacağı oyu kötü yönde etkilediği yorumu yaptı.   
    
16:17

Kuzey Dakota'da ölü bir kişi seçildi

Buzzfeed News, resmi olmayan sonuçlara göre, Kuzey Dakota'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin eyalet seçimlerinde kazandığını duyurdu.

Habere göre 8. bölgeden Cumhuriyetçi partiden aday olan 55 yaşındaki David Andahl, Bismarck'tan Dave Nehring'le birlikte Demokratlara karşı sırasıyla yüzde 35 ile yüzde 45 önde götürüyorlar.

Ancak Andah, 5 Ekim’de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti

Annes Pat Andahl, oğlunun çok tutkulu olduğunu, meclise girip yardım etmeyi çok istediğini belirterek, "Dört gözle bekliyordu. Bunun bir parçası olmayı dört gözle bekliyordu" diye konuştu.

Eyalet Başsavcısı Wayne Stenehjem, daha önce Andahl'a verilen oyların yine de sayılması gerektiğini ve seçilirse boş bir kadro yaratılacağını belirterek "Bir adaya verilen oyları göz ardı etmek, eyaletteki seçmenlerin haklarından mahrum etmek olur" dedi.