Tigray krizi: Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da halka kenti savunma çağrısı

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yetkililer, militanların başkente yürüyebileceği kaygıları nedeniyle halka silahlarını kaydettirme ve kenti savunmaya hazır olma çağrısı yaptı.

Tigray krizi: Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da halka kenti savunma çağrısı

Etiyopya, kuzeyde ilerleyişini sürdüren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) saldırıları nedeniyle ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Etiyopya Bakanlar Kurulu, halkı TPLF'nin saldırılarından korumak için ülke çapında OHAL ilan edildiğini duyurdu.

Bakanlar Kurulu, mevcut kararın 24 saat içerisinde Etiyopya Temsilciler Meclisinde onaylanacağını da açıkladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, dün, ülkedeki mevcut durumu görüşmek için ülkedeki üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Resmi yayın kuruluşu Fana Yayın Kurumu'nun haberine göre Addis Ababa Barış ve Güvenlik Bürosu'nun Başkanı Kenea Yadeta halka ellerindeki silahları kaydetmeleri ya da hükümete veya kullanabilecek bir yakınlarına vermeleri için iki gün süre tanıdı.

Yadeta halka kendilerini "örgütlemeleri" ve mahallelerini kontrol etmek için güvenlik güçleriyle ortak çalışmaları gerektiğini de ekledi.

Yadeta ayrıca ev sahipleri ve otel sahiplerinin kiracılarının ve konuklarının kimliklerini kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.

Ağır çatışmaların ardından Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentlerini alan TPLF güçlerinin başkente uzaklığı yaklaşık 350 kilometre.

BBC, AA