Taliban'dan İstanbul Konferansı'na katılma şartları

Taliban liderleri, İstanbul konferansına ancak bazı şartların yerine getirilmesi halinde ve Pakistan'la Katar'ın ricası üzerine katılacaklarını söylediler.

Taliban'dan İstanbul Konferansı'na katılma şartları

Taliban hareketi, uzun zamandır merakla beklenen ve Türkiye'de yapılması planlanan konferansa katılmak için üç şart koştu. Üst düzey bir Taliban yetkilisinin VOA'e verdiği bilgilere göre bunlar; konferansın kısa sürmesi, kritik meseleler üzerinde karar almanın gündemde olmaması ve Taliban'ın alt düzey yetkililerden oluşan bir heyetle temsil edilmesi.

Adının açıklanmasını istemeyen Taliban yetkilisi, "Liderlerimiz, İstanbul'daki toplantının üç günden uzun sürmemesi gerektiği önerisinde bulundu" dedi.
Bir başka üst düzey Taliban lideri de VOA'e bu öneriyi doğruladı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Katar tarafından ortak düzenlenen konferans fikri ilk kez Nisan ayında, Başkan Joe Biden'ın Eylül ayına kadar yabancı askerlerin Afganistan'dan çekileceğini açıklamasından birkaç gün sonra ABD tarafından ortaya atılmıştı.

Konferans; Taliban, Afgan hükümeti ve bölgedeki ülkelerin Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ve resmi Afgan hükümeti arasındaki barış görüşmelerine ivme kazandırmak amacıyla önerilen birkaç toplantıdan biri.

Taliban'dan bir heyet Moskova'da düzenlenen bir konferansa katılmış, ancak kilit meseleler üzerinde düşüneceklerini söyleyerek Türkiye'de yapılması önerilen toplantıya katılmayı reddetmişti.

Katar'daki müzakerelere katılan Taliban heyetinin başkanı Şeyh Abdül Hakim ve Taliban'ın Katar ofisinden birkaç kilit yetkili, Şeyh Hibatullah Ahundzade ve Taliban liderlik konseyinin diğer üyeleriyle danışmalarda bulunmak için bölgeye gitti. Hakim'e müzakere heyetinden Molla Fazıl, Molla Şirin ve Molla Abdül Manan eşlik etti. Bu isimler aynı zamanda Rehberi Şura olarak bilinen liderlik konseyinin de üyeleri.

Taliban liderine göre yapılan bu danışmalar bir ay sürdü ve geçen hafta tamamlandı.

Afgan medyası, görüşmelerin Pakistan'da yapıldığını bildirdi. Afgan hükümetine göre Taliban liderlerinin çoğu Pakistan'da yaşıyor.

Taliban lideri, "Taliban liderleri, İstanbul konferansına katılma taraftarı değildi, ancak bazı şartların yerine getirilmesi halinde ve Pakistan'la Katar'ın ricası üzerine katılacaklarını söylediler" dedi.

Yetkili, Taliban'ı kimin temsil edeceği konusunda ayrıntı vermedi.
Afgan heyetinin sözcüsü Nadir Nadiri, kendilerinin bu gelişmeden haberdar olmadıklarını söyledi, "Henüz bizimle resmi hiçbir paylaşımda bulunulmadı" dedi.

ABD, Türkiye ve Afganistan, Doha'daki müzakerelere katılan Taliban ekibi temsilcileri dışında en az bir ya da daha fazla üst düzey liderin de İstanbul'da bulunmasını önerdi. Bu üç ülkeden yetkililer, Taliban'ın Katar ofisinde aralarında Molla Baradar'ın da olduğu temsilcilerin İstanbul görüşmeleri sırasında karar alma yetkisi bulunmadığına inandıklarını kaydetti.

ABD, Taliban ve Afgan hükümeti heyetlerinin farklılıkları masaya yatırmaları, barış yolunda kritik kararlar almaları ya da çıkmaza giren görüşmelerde ilerleme sağlamaları için toplantıların 10 gün sürmesi önerisinde bulunmuştu.

Taliban lideri, hareketin üst düzey liderlerinin İstanbul'daki görüşmelerin bir karar alma platformu haline gelmesini ve görüşmeler için belirli bir gündem oluşturulmasını istemediklerini söyledi.

VOA