'Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn muhalifleri sistematik olarak susturuyor'

Uluslararası Af Örgütü, bölgenin çekişen iki ana gücü Suudi Arabistan'ın içeride muhalifleri sistematik olarak susturduğu ve sınırları dışında ise savaş suçu işleyen oluşumları silahlandırdığını belirtti.

'Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn muhalifleri sistematik olarak susturuyor'

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili 2019 raporu, örgütün bölge direktörü Heba Morayef tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Bölge ülkelerinde 2011 yılından itibaren özgürlük ve adalet dolu bir gelecek hayaliyle başlayan toplumsal gösterilerin acımasız aşırı güçle karşılık bulduğu hatırlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Mısır ve Bahreyn'de yönetime karşı seslerini duyurmaya çalışan yüzlerce siyasi muhalif, sanatçı, gazeteci ve insan hakları savunucusu tutuklandı. Suriye, Yemen ve Libya'da ise hala yüz binlerin canlarını alan savaşlar devam ediyor."

Söz konusu yıllarda toplumsal gösterilerin yaşanmadığı bölge ülkelerinde de insan hakları ihlallerinin yoğunlaştığına işaret edilen raporda, "Suudi Arabistan, bazen idamlara başvurmak da dahil içerideki muhalifleri sistematik olarak susturuyor." denildi.

Güvenlik güçleri, 2019'daki gösterilerde aşırı güç kullandı

Irak'taki gösterilerde güvenlik güçlerinin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu en az 500 kişinin yaşamını yitirdiği ve buna rağmen eylemcilerin direniş gösterdiği aktarılan raporda, Cezayir'deki gösterilerde haklarında işlenen suçlara rağmen aktivistlerin mahkemelere sürüklendikleri belirtildi.

İsrail işgaline karşı gösteri yapan Filistinlilerin ise şiddetle karşılaştıkları ifade edilen raporda, İşgalci İsrail ordusunun, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki işgal karşıtı gösterilerde onlarca Filistinliyi şehit ettiği bilgisine yer verildi.

Suudi Arabistan'ın yanı sıra bölgenin 11 ülkesinde internet üzerindeki paylaşımları dolayısıyla en az 136 aktivistin hapis cezasına çarptırıldığı vurgulanan raporda, Suudi Arabistan'da onlarca muhalif ve kadın hakları savunucusunun keyfi tutuklama ve yargılamalara maruz kaldığına da dikkat çekildi.

Ekonomik ve sosyal hakları talep eden seslere kulak verilmesi çağrısının yapıldığı raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülke yönetimleri, tutuklanan barışçıl gösterici, aktivist ve muhaliflerin salıvermeye davet edildi.

AA