Brexit sonrası İngiliz firmalar Hollanda'ya taşınıyor

İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla birlikte Hollanda'ya taşınan İngiliz firma sayısı giderek artıyor.

Brexit sonrası İngiliz firmalar Hollanda'ya taşınıyor

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla birlikte Hollanda'ya taşınan İngiliz firma sayısı giderek artıyor.

Diğer taraftan da İngiliz hükümeti Brexit sonrası ülkeyi "dünyanın en parlak ve en iyilerine açacak" puan tabanlı yeni göç sistemini duyurdu. Artık, AB ülkeleri dahil herkesin İngilizce seviyesi, meslek ve eğitim durumuna bakılacak.

Hollanda Dış Yatırım Ajansı’na (NFIA) göre 2017 yılında İngiltere'den Hollanda’ya taşınan şirket sayısı 38 iken, 2019 yılında bu sayı ikiye katlanarak 78 firmaya ulaştı. 2016 yılından bu yana en az 140 firma İngiltere’den Hollanda’ya taşındı.

NFIA konuyla ilgili yaptığı açıklamada Avrupa pazarlarına ulaşma konusunda endişe duyan yaklaşık 425 İngiliz şirketin de ülkeye taşınmayı ciddi bir şekilde gözden geçirdiğini ifade etti.

İngiltere'de yerleşik olan çok uluslu firmalar ise Brexit sonrası daha çok endişeli ve bu şirketler Avrupa’da yen bir üs için Hollanda’yı tercih ediyor. Hollanda’nın yanı sıra şirketler için cazip şehirlerin başında Frankfurt, Dublin, Paris, ve Lüksemburg geliyor.

Neden Hollanda tercih ediliyor?

Yüksek eğitim seviyesinin yanı sıra Hollandalıların İngilizce dil bilgisi İngiliz şirketler için bir avantaj.

Ayrıca Hollanda özellikle taşımacılık ve lojistik sektöründe büyük avantajlara sahip. Ülkenin etkin deniz, hava ve tren yoluna sahip olması hangi sektör olursa olsun İngiliz şirketleri için Hollanda’yı cazip kılıyor.

AP