Suudi Arabistan-Kuveyt arasında yeni dönem: Tarafsız bölge anlaşması

Kuveyt ile Suudi Arabistan'ın, ortak petrol sahalarının bulunduğu "tarafsız bölgede" yeniden petrol çıkartmak için imzaladığı tarihi anlaşma, petrol piyasaları açısından önem arz ediyor.

Suudi Arabistan-Kuveyt arasında yeni dönem: Tarafsız bölge anlaşması

Uzmanlar, Kuveyt ile Suudi Arabistan'ın ortak petrol sahalarının bulunduğu "tarafsız bölgede" yeniden petrol çıkartmak için imzaladığı tarihi anlaşmanın petrol piyasaları açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kuveyt ile Suudi Arabistan, 24 Aralık Salı günü tarafsız bölge ve bu bölgeye sınır Mağmura bölgesinin taksimi için hazırlanan ek protokole imza attı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, tarafsız bölgeden çıkarılacak petroldeki hissesinin, uluslararası pazarlara petrol tedarik seviyesini etkilemeyeceğini, bu miktarın günlük 9.777 varil düzeyinde kalacağını söyledi.

Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki tarafsız bölgede bulunan El-Hafci ve El-Vefra petrol sahalarının günlük 500-600 bin varil üretim kapasitesi bulunuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülke, 2014'te çevresel nedenlerle Hafci'yi, 2015'te de işletmede yaşanan engeller nedeniyle de Vefra'yı kapatmıştı.

AA