Sudan'da cuntacılar 30 yıldır uygulanan İslam hukukunu kaldırdı
Sudan’da darbecilerin kurduğu geçiş hükümeti, din ile devleti birbirinden ayırmayı kabul ederek 30 yıllık İslami yönetimi sona erdirdi.
Russia Today Arabic'te yer alan habere göre, Sudan'ın geçiş dönemi Başbakanı Abdullah Hamdok ve Halk Hareketi Başkanı Abdülaziz El-Hilu, dinin devletten ayrılmasına dayanan bir ilkeler beyannamesi imzaladı.
Sudan'da darbe ile görevden indirilen Devlet Başkanı Ömer el Beşir'den sonra gelen Sudan Askeri Geçiş Konseyi yönetimi, tepki çekecek bir anlaşmaya imza attı. Laik ve solcu güçler tarafından desteklenen Sudan Askeri Geçiş Konseyi Yönetimi tercihini 'İslam hukuku' yerine, 'laikleşme' yolunda kullandı.
Anlaşma, Sudan'ın farklı etnik kökenleri, farklı dinleri ve çeşitli kültürleri içeren bir ülke olduğunu kabul etme zorunluluğu olan bir dizi ilkeyi şart koştu. Anlaşma ayrıca Sudan'daki yasanın siyasi ve sosyal haklarda herkesin eşitliğini güvence altına almasını şart koşuyor.
Anlaşmanın üçüncü maddesinde, herkes için eşitliği garanti eden, dini devletten ayırma ilkesine dayalı, inanç ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan demokratik bir devlet inşa etme ihtiyacı bölümü dikkat çekiyor.
İslam hukuku yerine laikleşme!
Mevcut Sudan hareketine liderlik eden solcu ve laik güçlerle birlikte Askeri Konsey tarafından imzalanan 'anayasal belge'de, verilecek kararlarda artık İslam Hukuku şartı aranmayacağı şartı koşuldu.
Geçen yıl 4 Ağustos'ta imzalanan belgede, İslam hukukunu kaldırarak mevzuatın kaynağını belirtmemiş, Arapça'nın ülkenin resmi dili olduğunu öngörmemiş ve geçiş süresini üç yıla ayarlamıştı.
Öte yandan Askeri Geçiş Konseyi Yönetimi'nin tercihini 'laikleşme' yolunda kullanmasını, İslami kesimler tarafından sert tepkiyle karşılandı.
Ajanslar