Soykırımın küllerinden İslam, Ruanda'da yükseliyor
Bir zamanlar Afrika'nın en katolik ülkesi olan Ruanda'da bir avuç Müslümanın katliam süresince duruşları binlerce Ruandalıya, Müslüman olmaları için ilham verdi.
Matabaro Sulaiman “Ben soykırımdan önce Katolik bir papazdım,” dedi. Ruanda'daki soykırım 1994'te başladığında, 49 yaşında olan Papaz Matabaro, barış vaaz ettiği kiliseleri izlerken, soykırımda mezbaha haline geldiğini görünce bir inanç krizi geçirdi.
Süleyman, “Hristiyanlar kilisede insanları öldürüyorlardı” dedi.
“[Mağdurlar] barış bulabileceklerini düşünerek kiliselere gittiler, ama bunun yerine öldürüldüler. “Bu arada, Müslümanların cami içine insanları aldıklarını gördüm.”
1884'te ülkedeki Avrupa sömürgeciliğinin ortaya çıkışından bu yana, Roma Katolikliği Ruanda'da egemen din olmuştur.
Ancak son 25 yılda, İslam soykırımda Hıristiyanlığa inancını yitirmiş binlerce Ruanda için bir alternatif din haline geldi. Müslümanlar soykırımdan önce nüfusun yüzde birini oluşturuyordu. Ülkenin eski müftüsü Salim Habimana'ya göre, nüfus sayımı yapılmamasına rağmen, bugün “toplam nüfusun yüzde 12 ila 15'i Müslüman”.
Katliamda Kutsal alan yok
1994 soykırımı, Tutsilere karşı on yıllarca süren sistematik bir insanlıktan çıkarma kampanyasının tamamen etnik temizlik ortamına dönmesiyle başladı. Nefret, sıradan bir topluluğa o kadar derinden girmişti ki, komşu komşuya döndü, arkadaşa karşı arkadaş, insanlar kendilerine en yakın olanların katliamına katıldı.
Birçoğu, sığınak aramak için son çare olarak kiliselere gitti ancak ölüm sonunda, Tanrı'nın evleri olduğu umuduyla bile onları orada buldu. Ruanda’nın en büyük Katolik kilisesi olan Saint Famille de dahil olmak üzere ülke genelinde kiliselerde binlerce insan öldürüldü.
Pastor Wenceslas Munyeshyaka, ihtiyacı olanları korumak yerine saldırganlarla işbirliği yaptıktan sonra barınak arayan 2.000'den fazla insan öldürüldü.
Güney Kigali'nin eteklerinde bulunan Nyamata Kilisesi, güvende olduklarını düşünen yaklaşık 50.000 kişi için toplu bir mezar oldu. Kurbanların kıyafetleri hala kilisenin içindeki sıralar üzerinde duruyor.
Ancak kiliseler mezbaha haline geldiğinde, ülkenin küçük Müslüman azınlığı insanlara kapılarını açtı.
'Yardım etmeye karar verdiler'
Süleyman, “Müslümanlar sayıca azdı, kapasiteleri ve güçleri yoktu… ama öldürülenlere yardım etmeye karar verdiler” dedi. “Ama o birkaç Müslümanın… insanlara yardım etmek için olağanüstü bir şey yaptığını gördüm” diye ekledi, gözleri sulandı ve sesi titredi.“Bu tehlike döneminde insanlara yardım etme çabalarını gördüğümde kendime belki de İslam'ın gerçeği bu dedim. Bu konuştukları işte gerçek İslam.
“Müslüman olmaya karar verdim.”
Şimdi Süleyman, yüzlerce izleyici önünde dini konular hakkında ateşli tartışmalara girerek Hristiyan papazlarla sahneyi paylaşıyor. İslam'ı vaaz ederek köyden köye seyahat ediyor.
Süleyman'ın yanında Ndagijimana İbrahim oturuyor. 14 yaşında, milislerin evine saldırdığı sırada babası da dahil olmak üzere aile üyelerinin çoğunu kaybetti.
Soykırımdan sonra kaçmayı ve ayağa kalkmayı başardı. Şimdi üç yüksek lisans derecesi var.
Cinayetler Nisan 1994’te başladığında, Ruanda Müftüsü’nün Müslümanların cinayete katılmasının yasak olduğunu savunarak, sivilleri öldürmenin İslam’da yasak olduğunu savundu.
İbrahim, “Müslümanlar Tutsi ailelerine destek verdi ve onları sakladı” dedi.
“Müslümanların o zamanlar kurtardıkları ve sakladıkları insanlardan İslam'a dönen çok sayıda eski Hıristiyanımız var.”
Mbarushimana Hussain, ailesiyle birlikte bir ay boyunca camiye sığındığı zaman dört yaşındaydı.
'Dört yaşındayken bile, bu Müslüman adamı unutamam'.
“Toplu cinayetlerin arasında Müslüman adam her gün dışarı çıkıyor ve camide Müslüman olmayan 40 kişiye yemek getiriyordu. ”Hüseyin, “Soykırımdan on yıl sonra annem ve babamla birlikte Müslüman oldum.“Müslümanların nezaketini unutamadık.”
'Şeytan evleri' olarak camiler
Sömürge öncesi Ruanda'da İslam, özellikle İslam'ı yaymayı amaçlamayan Müslüman tüccarlar tarafından tanıtıldı.
Bununla birlikte, eğitimli Müslüman tüccarların iyi davranışları, bölge halkı ve seçkinlerle yakın ilişkiler kurmalarına olanak sağladı ve sonuç olarak, İslam, görece küçük bir iz bıraktı
Şeyh Habimana, Belçikalı sömürgeciler Ruanda topraklarına ulaştığında Müslümanların sosyal ve ekonomik ayrıcalıklarını kaybettiklerini söyledi.
Habimana, "İkinci sınıf vatandaşlar gibi muamele görmüş ve Belçika sömürge yöneticileri tarafından" Mesih karşıtı "olarak etiketlenmiş olan Müslümanlara, eğitim alma, kendi topraklarına sahip olma, iş sahibi olma ve ülke içinde serbestçe dolaşma hakkı tanınmadı" dedi.
Bağımsız Ruanda'da Müslümanlar, sömürgeci Katolik kurumuna derinlemesine bağlı olan sömürge sonrası devlet idaresinden ayrımcılığa maruz kalmaya devam ettiler.
“Daha da kötüye gitti. Müslümanlar hükümet tarafından yabancı kabul edildi ve yaşamın her alanında marjinalleştirildiler ”dedi.
Şeytanlaştırma kampanyası, Müslümanların toplumdan dışlanmasına yol açtı; yönetici sınıf Hutus'a, camilerin şeytan evleri olduğu ve hastalanmamak için Müslümanlarla el sıkışmaması gerektiği öğretildi.
Toplumu etnik çizgilere göre sınıflandırmaya çalışan Hutu egemen hükümetler, Müslümanların böylesi farklılıklara dayanan bölünme konusundaki göz ardı edilmesine de itiraz etti.
1994 sonrası Ruanda'daki Müslümanlar
Habimana, Müslüman toplumu için sadece sayılarla ilgili olmadığını, aynı zamanda İslam'ı Ruanda toplumu sorunlarına çözüm olarak sunmak olduğunu savunuyor.
“Diğer Ruandalılar gibi biz de her yerde büyükelçiler, ordu subayları ve milletvekilleri olarak varız” dedi.
İyi bütünleşmiş bir azınlık grubu olarak, Müslümanlar aktif olarak Ruanda topluma katkıda bulunur ve saygın bir topluluk olarak görülür.
Habimana, bunun nedeni, “Müslümanlar herhangi bir işe veya işe atandığında, sadece Ruanda'ya göre değil aynı zamanda Müslüman olarak da yapabileceklerini göstermek için iki kat çalıştıkları” diyor.
Süleyman, “Ruandalı Müslümanların kriz zamanlarındaki iyi davranışları, binlerce Hıristiyan'ı Müslüman olmak için ilham verdi” dedi.
“İyi davranışa sahip olmak yeterli, her şeyi değiştirebilir.”
Habernas Çeviri