Sovyetlerin Afganistan'da yaşadığı hezimetin üzerinden 33 yıl geçti

Sovyetlerin, 24 Aralık 1979’da başlayan Afganistan’ı işgal girişimi, Afgan mücahidlerinin şanlı direnişi sayesinde 15 Şubat 1989'da hezimetle sonlanırken, Afgan Cihadı'nın ardından Sovyetler Birliği dağılma sürecine girmiş oldu.

Sovyetlerin  Afganistan'da yaşadığı hezimetin üzerinden 33 yıl geçti

Afganistan’da, Sovyetler Birliği tarafından 24 Aralık 1979'da başlayan işgal girişimi Müslüman Afgan halkının direnişi sonunda hezimetle sonuçlandı ve Komünist Sovyet Birliği 'İmparatorluklar mezarlığı Afganistan'da yaşadığı ağır yenilgi sonrası dağılma sürecine girdi.

Sovyetlerin Afganistan’ı işgal girişiminde bulunmalarının hedeflerinden biri, Rusların asırlardır istediği “sıcak sulara inme” politikasıydı.

O dönemdeki Sovyet liderlerin “yenilmez” diye nitelediği “Kızıl Ordu”nun kısa sürede işgali gerçekleştireceği düşünülürken, işler beklendiği gibi gitmedi ve Sovyetlerin işgal girişimi, halk kıyamını güçlendirdi, ayaklanma tüm ülkeyi sardı.

1979'dan 1989'a kadar Afganistan'ı işgal eden Sovyet Rusya, geride büyük bir yıkım bırakırken yaklaşık 10 yıl süren bu işgalde insanlık dışı katliamlar yapıldı.

Halkın ve mücahitlerin büyük bir direniş örneği gösterdiği Afgan Cihadı'nda bir milyonun üzerinde kişi şehit oldu.

Yüz binlerce kişi dul ve yetim kalırken. Rus işgali sonucu ülke nüfusunun üçte biri muhacir duruma düştü ve bunlar halen dünyanın bir çok ülkesinde sığınmacı durumunda. Savaş nedeniyle ülkenin alt yapısı da çöktü.

Tüm bunlara rağmen Sovyet Rusya'ın Kızıl ordusu da büyük bir hezimet yaşayarak işgal ettiği topraklardan çıkmak zorunda kaldı.

Resmi rakamlarına göre, Afganların destansı cihadında Ruslar 14 bin 751 kayıp verdi, 470 bin asker ya yaralandı ya sakat kaldı ya da hasta oldu.

Öte yandan Ruslara ait 451 helikopter ve uçak, 147 tank, 443 top, 11 bin 369 kamyon ve petrol tanker de Afgan mücahitler tarafından imha edildi.

"Yenilemez Kızıl Ordu" Hindikuş Dağlarında yıkıcı bir yenilgi almıştı. Uluslararası güçlerin de arabuluculuğu ile Sovyetler Afganistan'dan çekilmeye başladılar ve son Rus askeri 15 Şubat 1989 da Afganistan'dan çıktı.

Afgan Cihadı'nın ardından Sovyetler Birliği dağılma sürecine girmiş oldu.