Senegal'de yolcular da şoförler de yeni seyahat düzenlemesinden memnun değil
Senegal'de 8 Ocak'ta 2 otobüsün çarpışması sonucu 41 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından getirilen şehirler arası seyahat düzenlemesi, tepki topluyor.
Başkent Dakar'a 250 kilometre mesafedeki Kaffrine kenti yakınlarında meydana gelen kaza, ülkede yol güvenliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Ülke tarihinde en çok can kaybı yaşanan kazalardan biri olan olay sonrasında hükümet bir dizi yeni önlem aldı.
Yeni uygulama kapsamında, şehirler arası yolcu ve mal taşıyan otobüslerin saat 23.00 ile 05.00 arasında çalışması yasaklandı, ikinci el lastik ithalatı durduruldu.
Önlemler arasında en çok eleştirilen husus, bagaj kısıtlaması oldu. Bugün itibarıyla yürürlüğe girecek yeni uygulama kapsamında, yolcu bagajlarının şehirler arası seyahat eden otobüslerin üzerinde taşınması yasaklandı.
Dakar'da çalışan, sık sık kırsal bölgelerdeki ailelerini ziyaret eden ve beraberinde valiz, yiyecek ve hatta sürü hayvanı taşıyan Senegalliler uygulamadan oldukça şikayetçi durumda.
"Yolcular bagajları olmadan nasıl seyahat edecek?"
Dakar'daki şehirler arası otobüs terminali Bignona'ya giderek yasaktan bir gün önce yolcularla ve otobüs şoförleriyle konuştu.
54 yaşındaki otobüs şoförü İbrahima Diop, bagaj uygulamasının hem şoförleri hem de yolcuları zora soktuğunu söyledi.
Diop, "Hükümet uygulamayı 72 saat içinde hayata geçiriyor. Bu otobüslerde bagaj taşınacak alan son derece kısıtlı. Mecburen otobüsün üstüne sabitleyip bağlıyorduk. Yolcular bagajları olmadan nasıl seyahat edecek?" dedi.
Yol ve yolcu güvenliği için önce fiziki şartların iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Diop, "Hükümet önce yolları ışıklandırsın. Çok büyük bir hata yapılıyor. Umarım bu hatadan dönülür." diye konuştu.
Bir başka otobüs şoförü Mamadou Diallo da şehirler arası yolculuğa geceleri yasak getirilmesini eleştirdi.
Diallo, şöyle devam etti:
"Örneğin Dakar'a 500 kilometre mesafedeki Casamance bölgesine gideceksiniz. Sabah çok erken çıksak bile fiziki şartlar ve yolların durumu düşünüldüğünde 23.00'ten önce varmamız imkansız. Mola vermek ve sabah 05.00'i beklememiz gerekecek. Normalde bir gün sürecek bu yolculuk, saat uygulaması nedeniyle iki güne yayılacak. Yolcular için de bizim için de eziyet olacak."
Diallo, bagaj ve saat kısıtlaması dışındaki uygulamaları yararlı bulduğunu ancak bu iki konunun hem yolcular hem de şoförler için uygulanmasının çok zor olduğunu vurguladı.
"Bagaj kısıtlamasının yol güvenliğine katkısı ne?"
Casamance'a gitmek üzere yola çıkan Karamba Sadio da bagaj kısıtlaması nedeniyle yolcuların yeni önlemlerden hiç memnun olmadığını dile getirdi.
Sadio, "Başkentten köyümüze gidiyoruz, yanımızda elbette çok eşya oluyor. Otobüslerde koyacak yer yok. Bundan sonra bagajları sadece bagaj taşımacılığı yapan otobüslerle göndermemiz gerekiyor. Bunun yol güvenliğine katkısı ne?" ifadelerini kullandı.
Kazaları engellemek için önce otoyolların artırılması gerektiğine dikkati çeken Sadio, "Kazalar gece de gündüz de olabiliyor. Yollar iyi aydınlatılmalı ve çift şeritli olmalı. Asıl bunlara odaklanmak lazım." değerlendirmesini yaptı.