Şehid kızı Yaralı Meryem'in azminin öyküsü

Filistin’de hiçbir ev yok ki şehidi, esiri veya yaralısı bulunmasın. Daha 3 yaşındayken babası şehid düşen Meryem Ferid Matar'da bunlardan sadece birisi, hayatı mücadele ile dolu geçen azmiyle zaferlere imza atan şehid kızı.

İsrail’in akıl almaz zulümlerine sahne olan Filistin’de hiçbir ev yok ki şehidi, esiri veya yaralısı bulunmasın. Ancak hikâyenin sahibi bunlardan biriyse ve yaralarını sarmakta başarılı olduysa işte bu sıradan olmaktan çıkmış başka bir hikâye oluvermiştir.

Gazze'nin 30 kilometre güneyinde yer alan Refah şehrinden yaralı öğrenci Meryem Ferid Matar, geçirdiği tüm trajedilerin üstesinden gelerek büyük bir azim ve kararlılıkla yaralarını sararak lise sınavlarında başarıyla derece yaptı.

Meryem, uzun yıllardır işgalci İsrail’in ablukası altında olan Gazze Şeridi’nde Mart 2018’de başlayan “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterileri sırasında yaralanmıştı.

30 Mart 2018'de sınır bölgesinde Filistin bayrağını taşıdığı sırada, İsrail askerleri tarafından ayağından vurularak yaralanmış ve bedensel zararla birlikte uzun süren bir tedavi süresi başlamıştı.

Pes etmeyerek girdiği üniversiteye yerleştirme sınavında 81 puan alan Meryem, içinde olduğu sıkıntılara rağmen elde ettiği başarısıyla Filistin halkının ve birçok medya kuruluşunun ilgi odağı haline geldi.

Yaralanma neticesinde çektiği acılar ve gördüğü tüm zahmetlere rağmen üniversiteye girmek için büyük çaba sarf eden Meryem, Filistin genelinde yapılan lise sonu genel değerlendirme sınavında büyük başarı gösterdi.

"Filistin enformasyon Merkezi"nin kendisiyle röportaj yaptığı Meryem, “3 yaşındayken işgal güçleri tarafından babasının şehit edilmesi ve iki yıl önce de kendisinin yaralanması sırasında yaşadığı tüm zorlukların üstesinden gelmeyi” başardığını belirtti.

Matar yaptığı açıklamalarda, “Büyük Dönüş Yürüyüşü'ndeki gösterilerde sağ ayağından silahla vurularak anavatanının özgürlüğü için sağlığıyla bedel ödediğini ve Türkiye’deki Hastanelerde tedavi gördüğünü” ifade etti.

Meryem, herhangi bir umutsuzluğa izin vermeyerek, kararlığıyla nurdan kalemlerle, ülkesinin gasp edilen, İsrail hırsızı tarafından çalınan duvarlarına adını kazımayı başardı.

Öte yandan Türkiye’de tedavi gördüğü sırada lise iki sınavlarına girip sınıfı geçtiğini ve ardından fizik tedavisini tamamlamak ve liseyi bitirmek için Gazze’ye döndüğünü ifade etti.

Devam eden fizik tedavisi ve tüm acılara rağmen sınavlarında başarı gösteren Meryem, herkesi hayran bıraktı.

Meryem’in başarısı, ailesine ve etrafındaki kişilere neşe ve mutluluk getirdi, başarısını babası Şehid Ferid Yusuf Ebu Matar'ın ruhuna adadı. Babası Şehid Ebu Matar zindan hayatından sonra  Kassam Tugayları içerisinde füze geliştirme mühendisi olarak yaptığı çalışmaları ile Hamas'ın savunma sanayisinin oluşmasındaki katkılarıyla tanınan bir isimdi.

Palinfo