Suudi Arabistan Hac sırasında siyasi faaliyetlere kısıtlama getiriyor

Suudi Arabistan hükümeti, Hacca gönderilen yabancı hacılara yönelik düzenlemeleri sıkılaştırarak, siyasi ve mezhepsel amaçlara sahip her türlü faaliyeti yasakladı.

Suudi Arabistan Hac sırasında siyasi faaliyetlere kısıtlama getiriyor

Bevabe El Belad sitesinin haberine göre, Suudi Arabistan bu kuralları ihlal edenleri sınır dışı etme ve yeniden Hac törenine katılmalarını yasaklama tehdidinde bulundu. Bu bakanlık, Hac ve Hac Bürolarının Suudi Hac ve Umre Bakanlığı tarafından belirlenen prosedürlere tamamen uyması gerektiğini açıkladı.

Bu ofislere, Suudi Arabistan’a girmeden önce hacıların bilgilerini ilgili sisteme (Nusuk) elektronik olarak girmeleri ve yasak fotoğraf, kitap, bayrak, slogan, her türlü siyasi yayının ülkeye girişinin önlenmesi talimatı verildi.

Bu bilgilendirmede, Hac ve hac büroları, düzeni, kamu güvenliğini veya kamu sağlığını bozacak her türlü toplantıyı yasaklamaları ve bağlı bulunduğu ülkedeki yetkili makamlarla gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Bu bakanlık aynı zamanda Hacı İşleri Dairesi ve çalışanlarının hacılara hizmet etmesi amaçlanan konaklama yerlerini ve ulaşım araçlarını hacılar için amaçlanan amaçlar dışında kullanmasını, kiralamasını veya kiraya vermesini yasaklar.

Suudi Arabistan’ın Hac törenine ilişkin yeni düzenlemesine göre hacıların Suudi güvenliğini rahatsız edecek her türlü fotoğraf, kitap, bayrak, pankart veya siyasi broşür taşımasını yasaklıyor.

Bakanlık ayrıca insanların kamu güvenliğini ve düzenini bozacak eylemlerde bulunmak amacıyla Suudi Arabistan’a girişin yasak olduğunu vurguluyor.

Yeni düzenlemelerde Hac ve Hac Bürolarının performansının her yıl değerlendirileceği, performans düşüklüğü ve ihlal durumunda hacı sayısı kotasının azaltılacağı da belirtiliyor.