Sadr, kurmak istediği ulusal çoğunluk hükümetinin ‘yol haritasını’ açıkladı

Irak’ta Cumhurbaşkanlığı koltuğu meselesi başta olmak üzere siyasi parti ve gruplar arasındaki şiddetli anlaşmazlıklar sürerken, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr kurmaya çalıştığı ulusal çoğunluk hükümetinin izleyeceği programın özelliklerini belirledi.

Sadr, kurmak istediği ulusal çoğunluk hükümetinin ‘yol haritasını’ açıkladı

Başkent Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında bir açıklama yapan Sadr, ‘Dolar kurunun yükseltilmesi gerekiyorsa, yoksul kesimin hayat şartlarının da göz önüne alınması’ gerektiğini ifade etti.

Sadr’ın bu açıklaması, ‘Hükümetin aldığı kur kararının, yoksul kesim üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunusöyleyen’ mevcut Başbakan Mustafa el-Kazımi’ye üstü örtülü destek anlamına geldiği ifade ediliyor.

Mukteda es-Sadr Necef’teki konutunda Kazımi ile görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından verdiği mesajda, “Faydası ve zararıyla birlikte dolar kurunun artmasının ardından, piyasa fiyatlarında, özellikle halkın günlük hayatta mutlaka ihtiyaç duyacağı önemli malzemelerde kesinlikle bir artış olmamalı” dedi.

Kim olursa olsun bu öneriye muhalefet edeceklere karşı kararlılıkla durulması gerektiğini vurgulayan Sadr, “Doların döviz kurundaki yükselişinden iddia edildiği gibi bir fayda varsa bile bu; halkın, yoksulların ve muhtaçların aleyhine olmamalı. Aksi takdirde bu kaçınılmaz şekilde haksızlık olur” değerlendirmesinde bulundu.

Sadr Hareketi meclis grubu dün Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, yolsuzluk dahil olmak üzere Irak halkınınhayatına etki eden tüm dosyaları açma sözü verdi.

Sadr Hareketi açıklamasında, “Sayın Mukteda es-Sadr’ın, Irak Meclis’ine gönderdiği mektubunda yer alan Meclis’in rolünün sadece hükümet kurmak ve üç başkanı (başbakan, cumhurbaşkanı ve meclis başkanını) seçmekle sınırlı kalmaması ve mazlum halkımızla uzlaşma yapılması ve zaruri ihtiyaçlarının temin edilmesi yönündeki beklentilerinin gerçekleştirilmesi için kendisine verilen denetleme ve yasama rollerinin aktifleştirilmesi gerektiği” vurgulandı.

Açıklama da ayrıca, Anayasa’nın yüklediği, yürütme otoritesinin ve yerel yönetimlerin çalışmalarını her yönüyle denetleme, değerlendirme ve güçlendirme görevlerinin yerine getirilmesi ve muhtaç kesimler başta olmak üzere halkıntamamına karşı ulusal ve ahlaki görevlerini yerine getirmede ihlali bulunanların yargılanması için mektuptaki içeriğin, Sadr Hareketi üyelerinin ve diğer onurlu Meclis üyeleriyle birlikte yapacağı etkili çalışmayı aydınlatan bir eylem programı ve bir yol gösterici olacağı ifade edildi.

Söz konusu açıklamada; baskılardan, müdahalelerden ve dar çıkarlardan uzak ve Irak’ın çıkarına hizmet edecek şekilde vatandaşın talep ve beklentilerinin karşılanmasını hedefleyen yasaların çıkarılacağı sözü verildi.

Sadr Hareketi meclis grubu, Federal Yüksek Mahkeme’nin, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) üzerinde bulunduğu topraklardan çıkardığı petrolü ihraç etme hakkının olmadığına karar vermesiyle ilgili, “Federal Mahkeme’nin kararları herkes için bağlayıcıdır” ifadesini kullanmakla yetindi. Bu ifade, KBY Hükümeti’nin reddettiği Federal Mahkeme kararına destek anlamına geliyor.

Özellikle Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi liderliğindeki Egemenlik İttifakı ve Sadr Hareketi’nin üçlü ittifak kurduğu bir dönemde bu destek ifadesi dikkat çekti.