“Lübnan sağlık sektörü çöküşün eşiğinde”
Lübnan, şiddetli ekonomik krizin pençesinde kıvranıyor. Ülkede yaşanan enerji ve gıda krizleriyle beraber şimdi de sağlık sektörü için tehlike çanları çalıyor. Çok sayıda doktor ve hemşirenin istifa ederek ülkeyi terk etmesi sağlık sisteminde ki çarkları durma noktasına getirdi.
Lübnan’da yaşanan ekonomik kriz sağlık sistemini tehdit ediyor. Binlerce doktor ve hemşirenin toplu göçüne yol açan ve özel hastaneleri bazı bölümlerini kapatmaya zorlayan ağır şartlar hem sağlık sektörünü hem de hasta ve hasta yakınlarını derinden etkiliyor.
Uluslararası basın kuruluşlarına konuşan Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abyad, “Bu kriz herhangi bir çözüm bulunmadan daha uzun süre devam ederse ülke olarak büyük bir çöküşe yaklaşacağız” ifadelerini kullanarak kriz boyutunu gözler önüne serdi.
Abyad, ülkenin bağışçılardan destek alabilmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşmaya varması ve reformları uygulaması gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Tıbbi Bakım Direktörü Joseph el-Helu ise, “Bir zamanlar bölgesel bir tıbbi tedavi merkezi olarak kabul edilen ülkedeki özel hastaneler, krizden önce sağlık hizmetlerinin yüzde 80’ini oluşturuyordu. Ama şimdi birçok insanın özel hastanelere başvuracak maddi gücü kalmadı ve devlet hastanelerine yöneliyor” diye konuştu.
Devlet hastanelerinin yetersizliğinden dolayı özel hastanelere yönelmek zorunda kalan Lübnanlılar ise, yerel para biriminin yaşadığı büyük değer kaybından dolayı sağlık faturalarını karşılayamıyor.
Bakanlığın krizden önce nüfusun yaklaşık yüzde 50’sinin sağlık faturalarını karşıladığını bildiren Helu, “Ancak şimdi Lübnanlıların yaklaşık yüzde 70’i yardım talep ediyor ve bu da bakanlığın zaten daralmakta olan bütçesine ek baskılar getiriyor” şeklinde konuştu.
Ülke ekonomisi 2019’dan beri krizde ve para birimi değerinin yüzde 90’ından fazlasını kaybetti. Bu da, vatandaşların çoğunu yoksulluğa sürükledi, sağlık çalışanları ve birçok sektörden deneyim sahibi kişileri çalışmak için yurtdışına gitmeye zorladı.
Helu, bakanlığın dolar cinsinden bütçesinin kriz öncesinde 300 milyon dolar olduğunu, ancak yerel para biriminin çöküşünden sonra şimdi 20 milyon dolara düştüğünü açıkladı.
Helu, sağlık personelinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan 2 bin hemşire ve çoğu uzman bin doktorun kriz sırasında Lübnan’ı terk ederek Avrupa ve Körfez ülkelerine gittiğini belirtti.
Ülkede yaşanan sağlık göçünden dolayı, bazı özel hastaneler onkoloji, kardiyoloji, ortopedi başta olmak üzere bazı bölümleri doktor yetersizliğinden dolayı kapatmak zorunda kalıyor.
Lübnan Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki'de geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, ülkenin büyük bir sağlık felaketiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmişti. Kerki, Lübnan halkının ilaçlarını dahi alamadığını belirterek, "En yakın zamanda gerekli tedbirler alınmazsa tedavi ve ilaç sadece zenginlere özel olacak" uyarısında bulunmuştu.