Erbil'deki saldırıya tepkiler gelmeye devam ediyor

Dün gece saatlerinde Erbil'de ABD Başkonsolosluğu'nun olduğu bölgeye yönelik düzenlenen füzeli saldırıya yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Erbil'deki saldırıya tepkiler gelmeye devam ediyor

Irak Kürdistan Bölgesi'nin Başkenti Erbil'de bulunan ABD Başkonsolosluğu'nun olduğu bölgeye füze saldırısı düzenlendi. Saldırının ardından ABD Dışişlerinden yapılan açıklamada saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı ve konsolosluğunun zarar görmediği bildirilirken çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor.

BM'den Erbil'deki saldırıya kınama

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), gece saatlerinde Erbil'e yönelik düzenlenen füzeli saldırıyı kınayan bir paylaşımda bulundu.

"UNAMI, Erbil'e yönelik menfur füze saldırılarını şiddetle kınıyor. Iraklılar, Irak'ın egemenliğini/toprak bütünlüğünü ihlal eden ve/veya istikrarı/birliğini baltalamayı amaçlayan her türlü eyleme karşı birlikte durmaya çağrılmaktadır. Bu korkakça saldırının faillerinden hesap sorulmalıdır."

Mesud Barzani: Erbil boyun eğmeyecek

Başkan Mesud Barzani’nin Ofisinden yapılan yazılı açıklamada başkent Erbil’e yönelik gerçekleşen füzeli saldırılar kınandı.

Barzani, “Bu saldırılar, insanlık suçudur. Erbil nasıl eski Hülagülere karşı direndiyse, yeni Hülagülere karşı da direnecek ve boyun eğip diz çökmeyecektir.

Kürdistan halkının bu tehdit ve saldırılara karşı sabırlı olmalarını rica ediyorum.” İfadelerini kullandı

Irak Cumhurbaşkanından saldırıya kınama

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Erbil'e düzenlenen füze saldırılarını kınayarak bu saldırıların amacının ülkede muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Salih, Erbil'deki füze saldırısına ilişkin bir mesaj yayımladı.

"Erbil'i hedef alan terör saldırısını kınıyoruz." ifadesini kullanan Salih, şunları kaydetti:

"Saldırının zamanlamasının siyasi tıkanıklığın giderilmesi için başlatılan girişimlere denk gelmesi, muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek içindir. Ülkenin kaosa sürüklenmesi çabaları karşısında sıkıca durmak lazım. Güvenlik güçlerimizin saflarını birleştirmemiz, devlet mercilerini oluşturmamız ve yasa dışı teröristlerle mücadele etmemiz gerekiyor."

Irak Meclis Başkanı'ndan "ulusal birlik" mesajı

Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de Erbil'e düzenlenen saldırıyı kınadı.

Yayımladığı mesajında Halbusi, "Erbil'in hedef alınması Irak'ın egemenliğine ve tüm halkının güvenliğine saldırıdır. Kınadığımız olayın karşısında durmak için ulusal birlik tutumu geliştirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Dışişlerinden Erbil'deki saldırılara kınama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Irak’ın Erbil şehrine bu sabah balistik füzelerle yapılan saldırıları kınıyoruz" denildi.

Neçirvan Barzani’den açıklama

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Erbil’e düzenlenen füze saldırılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kürdistan’ın güvenliğini ve istikrarını hedef alan, korkakça ve vahşi bir şekilde düzenlenen füze saldırısını şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Barzani, “Irak federal hükümetini ve uluslararası toplumu bu saldırılara karşı ciddi bir şekilde ayağa kalkmaya ve ülkenin egemenliği ve istikrarının, vatandaşlarının güvenlik ve güvenliğinin bir daha ihlal edilmemesi için her türlü çabayı göstermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kürdistan Parlamentosu: Kürdistan halkının iradesi çok daha güçlüdür

Kürdistan Parlamentosu, gece saatlerinde başkent Erbil’i hedef alan füze saldırısını kınayarak, Kürdistan halkının iradesinin çok güçlü olduğunu vurguladı.

Kürdistan Parlamentosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Parlamentosu adına korkakça füze saldırısını çok şiddetle kınıyoruz” denildi.

Gece saatlerinde Erbil’i hedef alan füze saldırısında can kaybı olmamasının sevindirici olduğunun kaydedildiği açıklamada, Irak hükümeti ve uluslararası topluma çağrıda bulunularak, saldırıyla ilgili ciddi çalışma yürütmeleri istendi.