Rusya'da gardiyanları rehin alan IŞİD bağlantılı mahkumlar öldürüldü

Rusya'nın Volgograd bölgesindeki yüksek güvenlikli hapishanede gardiyanları rehin alan ve dördünü öldüren mahkumlar keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü.

Rusya'da gardiyanları rehin alan IŞİD bağlantılı mahkumlar öldürüldü

Resmi açıklamalara göre, Rus güvenlik güçleri Cuma günü Volgograd bölgesindeki bir ceza evinde rehin alan dört mahkumu vurarak öldürdü. Kendilerini İslam Devleti militanları olarak tanımlayan videoları çevrimiçi olarak yayınlayan mahkumlar, dört cezaevi personelini ölümcül şekilde bıçakladı.

Devlet haber ajansı RIA, Ulusal Muhafızların "Volgograd bölgesindeki Rus Ulusal Muhafız özel kuvvetlerinin keskin nişancıları, dört isabetli atışla, cezaevi çalışanlarını rehin alan dört mahkumu etkisiz hale getirdi. Rehineler serbest bırakıldı" dediğini aktardı.

Federal hapishaneler servisi dört saldırganın da "vurulduğunu" doğruladı. Dört personelinin bıçak yaralarından öldüğünü, diğerlerinin ise hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Toplamda sekiz hapishane çalışanı ve dört mahkum rehin tutulmuştu.

Eylemcilerin yayınladığı videolar, cezaevi personelinden birinin boğazının kesildiğini gösteriyor. Bir videoda, bir mahkum İslam Devleti'nin "mücahitleri" olduklarını bağırıyor. Diğer görüntülerde saldırganlar, bir rehinenin oturur pozisyonda, yüzü kan içinde bir şekilde yere yığıldığı bir hapishane bahçesinde gösteriliyor.

Rehinelerin serbest bırakılması operasyonu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haftalık Güvenlik Konseyi toplantısında, İçişleri Bakanı, FSB Güvenlik Şefi ve Ulusal Muhafız Komutanı'ndan olayla ilgili bilgi istemesinin ardından gerçekleşti.

Haziran ayında, güney Rostov bölgesinde İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantılı bir hapishane ayaklanması gerçekleşti ve bunun sonucunda özel kuvvetler rehin alan altı mahkumu öldürdü. Aynı ayın ilerleyen günlerinde, güney Rusya'da çoğunluğu Müslüman olan bir bölge olan Dağıstan'da bir kiliseye, bir sinagoga ve bir polis kontrol noktasına düzenlenen saldırılarda en az yirmi kişi öldürüldü. Mart ayında IŞİD, Moskova yakınlarındaki Crocus City konser salonuna düzenlenen ve yüz kırktan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Son olay, özellikle mahkumların silah ve cep telefonlarını edinerek video çekip çevrimiçi olarak yayınlamalarına ilişkin güvenlik endişelerini artırdı. Görüntülerde, eylemcilerden birinin doğaçlama patlayıcı bir yelek giydiği, diğerlerinin ise bıçak ve çekiç kullandığı görülüyordu.

Eylemcilerin talepleri net olarak belirtilmezken, Rusya'nın Müslümanlara baskı uyguladığına dair ifadeler kullandıkları ve Müslüman tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarına yanıt olarak hareket ettiklerini dile getirdiler.

Rus medyası, dört saldırganın Tacikistan ve Özbekistan vatandaşı olduğunu bildirdi. Üçünün uyuşturucu suçlarından hapse atıldığı, dördüncüsünün ise cinayetten hüküm giydiği bildirildi.

Soruşturma devam ederken, Rus yetkililerin gelecekte benzer olayların yaşanmaması için cezaevlerindeki güvenlik protokollerini gözden geçirmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters.com