Protesto etmenin gücü: İsrail silah firmasının ABD ofisi kapandı

Elbit Systems, bu yılın başlarında gösteriler nedeniyle İngiltere'deki bir şubesini kalıcı olarak kapatmıştı; bu olay artık sınırların ötesine, ABD'ye de sıçradı.

Protesto etmenin gücü: İsrail silah firmasının ABD ofisi kapandı

"İsrail"in en büyük silah üreticisi Elbit Systems’ın ABD şubesi Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) Boston öncülüğündeki Filistin yanlısı gösterilerin aylarca sürmesinin ardından Cambridge'deki ofis kiralamasının sonlandırıldığını duyurdu.

İsrail merkezli şirket KMC Systems'ın yan kuruluşu, Aralık 2021'de 130 Bishop Allen Drive adresindeki bir binaya taşınmıştı ve kira sözleşmesinin önümüzdeki yıl sona ermesi bekleniyordu.

BDS örgütü, Elbit'in kiralama sözleşmesinin sona ermesini "toplumsal gücümüzün bir kanıtı" olarak nitelendirerek, Elbit ve ev sahibi Intercontinental Management Corp.'un faaliyetlerinin aksamasından ve "kira sözleşmesinin erken feshedilmesinin zorlanmasından" "çeşitli topluluk çabalarının" sorumlu olduğunu söyledi.

Hareket, "Elbit'in yakınlardaki başka bir yere taşınmasını önlemek" ve "Elbit'in Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Boston bölgesindeki diğer aktörlerle bağlarını koparmak" için mücadeleye devam etme sözü verdi.

BDS Boston, "Elbit Sistemleri dağıtılıncaya ve Filistin kurtarılıncaya kadar kendimizi muzaffer saymayacağız" iddiasında bulundu.

Protesto etmenin gücü

Aylar boyunca Filistin yanlısı gösteriler Massachusetts, Cambridge'deki KMC'nin bulunduğu binayı hedef aldı. Çalışanlar uzaktan çalışmaya başlasa da, protestocular her Çarşamba ortaya çıkıyor, Cambridge Polisi Operasyon Müdürü Pauline Wells 22 Ağustos'ta Cambridge Day'e  söyledi. 

Elbit Systems'ın İsrail işgal güçlerine insansız hava araçları, mühimmat, savaş araçları, füzeler ve çeşitli diğer silah türlerini tedarik etmesiyle tanındığını belirtmekte fayda var. İngiliz gazetesi Morning Star'a göre , "Silahlarının çoğu ' savaşta test edilmiş ' olarak pazarlanıyor, yani Filistin halkına karşı yapılan bombardımanlarda konuşlandırılmışlar." 

BDS Boston'a göre, " Elbit Systems Cambridge'den ayrılıncaya kadar örgütlenmeye devam edeceğiz " ve emlak şirketlerini, Elbit'in "zor bir kiracı" olduğu ve firmanın gittiği her yerde yıkıcı protestoların yaşanacağı konusunda uyardı. 

Reed Hilderbrand peyzaj mimarları, HMFH Architects ve Workbar ortak çalışma alanı da dahil olmak üzere diğer bina kiracılarının, göstericilere Cambridge Elbit tesisinin artık kullanılmadığını ve firmanın yeni bir yer aradığını bildirdiği iddia ediliyor.

Gazze'de devam eden İsrail soykırımının ortasında , Filistin Eylem Grubu'nun kararlı çabaları , "İsrail'in" en büyük silah şirketi olan Elbit Systems'ı, tutuklamalar, baskınlar ve hapis cezalarına rağmen İngiltere'deki bir silah fabrikasını daha kalıcı olarak kapatmak zorunda bıraktı .    

Grup, 28 Mart'ta çabalarının, Elbit Systems'ın Staffordshire, Tamworth'daki Elite KL fabrikasının kalıcı olarak kapatılmasıyla sonuçlandığını duyurdu. Bu, Filistin Eylemi tarafından kalıcı olarak kapatılmak zorunda bırakılan Birleşik Krallık'taki üçüncü Elbit Systems tesisi oldu.