Prens Selman'ın 'Sineklerin Efendisi' laklaplı kara kutusu: Kahtani

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin sağ kolu ve propagandasına yön veren ismiydi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de azmettirici olmakla suçlanan Suud Kahtani kim?

Prens Selman'ın 'Sineklerin Efendisi' laklaplı kara kutusu: Kahtani

Eski Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve ülkenin propaganda mekanizmasının en kritik isimiydi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dek, dünyada pek tanınmış bir figür sayılmazdı. Ancak muhalif sesleri susturmak için her yolu mubah gören Suudi yetkili, İstanbul'da işlenen cinayetle ilişkisinden dolayı tüm dünyada tepki çekti.

Peki, Türkiye'de yürütülen yargı sürecinde cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Suud Kahtani kim?

Hukuk mezunu

Tam adı Suud bin Abdullah bin Salim Al Kasım Kahtani. 7 Haziran 1978'de başkent Riyad'da doğdu. İlkokuldan liseye kadarki eğitimini aynı kentte tamamladı. Kral Suud Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden mezun oldu. Kral Nayef Üniversitesinden Ceza Adaleti ihtisasında yüksek lisansı var.

Bakan düzeyinde müsteşar

Kral Selman bin Abdülaziz'in 2015'te tahta çıkması ve oğlu Muhammed bin Selman'ın (MBS) ikinci Veliaht Prensi koltuğuna getirilmesiyle Kahtani, Kraliyet Divanında bakan düzeyinde müsteşar olarak atandı.

Kahtani, aynı divana bağlı “Medya İşleri ve Araştırmalar Merkezi”nde genel koordinatör görevini de yürüttü.

MBS'nin "kara kutusu"

Reuters haber ajansına konuşan Suudi kaynaklar, Muhammed bin Selman ile çalışmaya başlayan Kahtani'nin, onun "kara kutusu"na dönüştüğünü ifade ediyor. Kahtani'nin bazı dosyalarda Muhammed bin Selman'ın ağzıyla konuşma yetkisi olduğunu söyleyen kaynaklar, güvenlik teşkilatlarının üst düzey yetkililerine talimat da verebildiğini belirtti.

"Propaganda aygıtı"

Birçok gazete ve haber portalında köşe yazıları yazan Kahtani, sosyal medya sitesi Twitter'ı da aktif şekilde kullanıyordu.

Hesabı 2019'un eylül ayında "kuralları manüpüle ettiği" gerekçesiyle Twitter tarafından askıya alınmadan önce yaklaşık 1,5 milyon takipçisi vardı.

Muhalif isimleri hedef alan paylaşımlarıyla öne çıkan Kahtani, "elektronik sinekler" olarak anılan trol yani bot ordusunu yönetiyordu. Bundan dolayı Kahtani "Sineklerin Efendisi" ve "Bay Hashtag" (etiket) lakaplarıyla anılıyordu.

Suudi Arabistan'ın propagandasını yapan ve muhalif hesapları taciz eden bot ordusunun, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından milyarlarca dolarla finanse edildiği iddiası var.

Kahtani, 2017'nin haziran ayında dönemin veliaht prensi Muhammed bin Nayef'in birkaç saat boyunca alıkonulması ve tehdit edilmesi sonucunda koltuktan feragat ettirilmesiyle Muhammed bin Selman'ın bu koltuğa gelişinin önünün açılmasında rol oynamıştı. Zira New York Times'a göre, Muhammed bin Selman'ın en güvendiği isimlerden biri olan Kahtani, bin Nayef'i alıkoyan grubun içindeydi.

"Hendek kazılsın, Katar izole edilsin"

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in, 2017'nin haziran ayında Doha ile diplomatik ilişkilerini kesip Katar'a ambargo ve kuşatma uyglamaya başladıklarında da Kahtani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Katar'ın etrafında hendek kazılması gerektiği, böylelikle Arap Yarımadası'ndan izole edilebileceğini savunmuştu.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi

Türkiye'de Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yürütülen yargı süreci kapsamında, mahkemenin 11 Nisan'da kabul ettiği iddianamede Kahtani, cinayetin azmettiricisi olmakla suçlandı.

Başsavcılıkça hazırlanan iddianame, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi eylemini gerçekleştirmek üzere görevlendirme yapıp diğer sanıklara gerekli talimatları veren Suud Kahtani hakkında "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

AA