Cezayir partileri, krize çözüm önerileri getiriyor

Cezayir’deki siyasi partiler, eski rejimin sembollerinden arınmış bir geçiş aşaması için mevcut Devlet Başkanı Abdulkadir bin Salih’e istifa çağrısında bulundu.

Cezayir partileri, krize çözüm önerileri getiriyor
Siyasi partiler, ordunun mevcut çıkmazın üstesinden gelmek için her türlü girişimle ortaya koyduğu çabaları memnuniyetle karşıladığını belirttiler. Aynı şekilde görevden alınan polis şefi Tuğgeneral Abdul Gani Hamil ve oğlu, başkentin batısındaki Tipasa mahkemesinde yolsuzlukla suçlamasıyla soruşturuluyor.

RCD'nin önerileri
 
Laik seküler çizgideki Kültür ve Demokrasi Birliği Partisi (RCD), 28 Nisan’da ülkenin iki aydan fazla bir süredir yaşadığı krizden çıkmak için bir “yol haritası ve geçiş kurulu” yayınladı. Bu çerçevede RCD, Ulusal Kurtuluş Hükümeti, Geçici Yüksek Kurul, bağımsız bir seçim komisyonu ve yeni anayasa için bir komite kurulması önerisinde bulundu. Muhsin Belabbas liderliğindeki parti, plan kapsamında Devlet Başkanı ve Başbakanın istifa etmesi, parlamentonun her iki biriminin de dağılması ve Anayasa Konseyi’nin feshedilmesi çağrısı yaptı. Parti, mümkün olan en kısa sürede Geçici Yüksek Kurul oluşturulması ve bir geçiş dönemine liderlik edecek tüm araçların sağlanması gerektiğini de belirtti.
 
Partiye göre Ulusal Kurtuluş Hükümeti, Geçici Yüksek Kurul tarafından atanmalı. Söz konusu hükümete üyelik, parti üyeliğine sahip olanlar dışında “ulusal yeterliliklere” veriliyor. Hükümetin misyonu, “Ulusal Savunma Bakanı pozisyonunda sivil bir şahsiyetin varlığıyla iş yapmak, ulusal güvenliği sağlamak, medyanın açıklığına hizmet etmek ve sektöre kamu hizmeti sağlamak”. Bu çerçevede RCD, Ekim ayı sonlanmadan önce devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması önerisinde de bulundu. Yol haritasına göre yeni anayasa, 2 ay içinde hazırlanmalı ve bu da referandum yoluyla yapılmalı. Parti ayrıca, yeni seçim yasası için de referandum önerisinde bulundu.

Ulusal Bina Hareketi

Öte yandan eski bakan İslamcı Abdulkadir bin Karine liderliğindeki Ulusal Bina Hareketi, kamuoyunca kabul görmüş akil insanlar önderliğinde “kısa bir anayasal geçiş dönemi” çağrısında bulundu. Parti, geçiş dönemine “seçimlerin dürüstlüğünün garantisi olarak” orduyu adres gösterdi. Ulusal Bina Hareketi’ne göre bir sonraki aşamaya liderlik edecek isimler arasında, eski Başbakanlar Ahmed Benbitur, Mevlud Hamruş, eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib el-İbrahimi ve emekli General Raşid bin Yels yer alıyor. Plana göre söz konusu düzenlemeler, Devlet Başkanının, Parlamento Başkanının ve Başbakanın istifasını gerektiriyor.

Kriz bağlamında halk tarafından reddedilen hükümet, bakanların faaliyetlerini parlamentoya devretme kararı verdi. Güvenlik raporlarına göre birçok bakanın şehirlere yönelik ziyaretleri iptal edildi. Öte yandan Ulusal Halk Konseyi (yasama birimi), 28 Nisan’da gelecek Perşembe günü 23 soruluk bir sözlü konsey düzenleneceğini ve soruların 9 bakan tarafından cevaplanacağını duyurdu.

Öte yandan birçok bakan, 4 Temmuz’da yapılması kararlaştırılan Devlet Başkanlığı seçimleri öncesindeki 3 ay boyunca planlarını ilan etmek için kapalı salonları ve bakanlık merkezlerini tercih etti. Bu çerçevede Başbakan Nureddin Bedevi, 10 Mart’ta göreve gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısından bu yana medyaya herhangi bir açıklamada bulunmadı.

MSP'den boykot

İslamcı partilerden Toplumsal Barış Hareketi (MSP) ise sözlü soru oturumuna katılmayacaklarını açıkladı.
 
RCD'nin parlamento bloğu da perşembe günkü oturumu boykot ettiklerini açıklarken, siyasi liderliklerinin parlamentonun meşruluğunu ve hükümeti tanımadığını ifade etti. Sosyalist çizgideki İşçi Partisi de (PT) aynı tavrı benimsedi. Parlamento, halk protestolarının ikinci haftasından bu yana faaliyetlerini askıya alırken, çoğunlukla muhalefetteki düzinelerce milletvekili istifa etti.

Öte yandan eski Başbakan Ahmed Uyahya, üst düzey avukatları yolsuzluk şüphesiyle Meylud el-İbrahimi (Birleşmiş Milletler’in eski Suriye Temsilcisi Ahdar el-İbrahimi’nin kardeşi) de dahil kendisini savunması için görevlendirdi. Yargı kaynaklarına göre, yarın (30 Nisan) başkentteki İlk Derece Mahkemesi’nde hakim karşısında konuya ilişkin sorulara cevap verilecek. Aynı kaynaklar durumun, hükümetin başkanlık ettiği 2006- 2008 ve 2017- 2019 dönemlerinde “hükümet pozisyonlarının iş adamları lehine sömürülmesi” ile ilgili olduğunu belirtti. Bu çerçevede söz konusu iş adamlarının arasında dördü 1 haftadır cezaevinde olan Kuninav kardeşler, iş adamı Esad Ribrab ve Buteflika’ya yakın isimlerden iş adamı Ali Hahhad da yer alıyor.

Eski rejimden birkaç isme yönelik soruşturmalar çerçevesinde bugün (29 Nisan) Tuğgeneral Abdulgani Hamil ve oğlu, başkentin 701 km batısındaki Tipasa mahkemesine çıkacak. Aynı zamanda eski bir asker olan Hamil, ülkenin batısındaki Vahran limanında 7 kilo kokaine el koyduğu gerekçesiyle geçen Mayıs ayında görevden alınmıştı. Soruşturma, Hamil’in oğlu ve şoförünü de içerirken, eski polis şefi de “komploya kurban gittiğini” belirterek soruşturmayı kınamıştı.