Parmaklıklar ardındaki kan: İsrail hapishaneleri Filistinliler için nasıl mezbahalara dönüştü?

78 yaşındaki Ahmed Abdul Mercan El Akkad'ın bir İsrail hapishanesinde işkenceyle şehid edildiği ortaya çıktı. Bu, bir hafta içinde böyle bir kaderle karşılaşan beşinci Filistinli oldu.

Parmaklıklar ardındaki kan: İsrail hapishaneleri Filistinliler için nasıl mezbahalara dönüştü?

Ne yazık ki, onun için yas tutacak kimse yoktu. Tüm çocukları da dahil olmak üzere tüm aile üyeleri, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı İsrail'in soykırım savaşında çoktan şehid edilmişlerdi.

Yetmişli yaşlarındaki şahıs, Mart 2024'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusundaki Karara bölgesindeki evinden İsrail rejim güçleri tarafından herhangi bir suçlama yapılmaksızın kaçırıldı.

Filistinli tutuklu hakları kurumlarından alınan son verilere göre, şu anda İsrail hapishanelerinde 9 bin 500'den fazla Filistinli tutuklu bulunuyor ve bunlardan 70'ten fazlası hapishanelerde işkenceyle katledildi.

Filistinli tutukluların ve işkenceyle şehid edilenlerin sayısının artması, Filistinlilerin tutukluluk sürelerinin uzaması, tutuklular arasında bulaşıcı hastalıkların yayılması ve hukuki görüşmelerin engellenmesi, İşgalci İsrail'in hapishanelerindeki durumun felaket boyutuna işaret ediyor.

El-Akkad'ın katledilmesinden üç gün önce, Hüseyin Saber Ebu Ubeyda Siyonist İsrail askerleri tarafından işkenceyle şehid edildi. Han Yunus'taki El-Katatva kampında yaşayan Ebu Ubeyda, geçtiğimiz hafta içinde acımasız İsrail işkencesine maruz kalan dördüncü Filistinli oldu.

Ebu Ubeyde'nin yüzünde geniş bir gülümsemeyle çekilen fotoğrafı, sosyal medya ağlarında unutulmaz bir simge haline geldi ve birçok kişi, Ebu Ubeyde gibi daha kaç Filistinlinin işkenceyle şehid edlidiğini ve bunun daha kaç kez tekrarlanacağını sormaya başladı.

EuroMed İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Ramy Abdu, X Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Son aylarda İsrail'in hapishanelerinde yaklaşık 70 Filistinli rehineyi infaz etmesine ilişkin neden hiçbir kınama duymadık?" ifadelerini kullandı.

Ebu Ubeyde'den önce, 58 yaşındaki Eymen Race Abed de İsrail hapishanesinde işkenceyle şehid edilmişti; vücudunda kötü muamele ve işkencenin açık izleri vardı.

Cenin Devlet Hastanesi Müdürü, "Vücudunda darp ve işkence izleri vardı" diyerek, "Ellerinde gözle görülür kelepçe izleri" olduğunu belirtti.

Siyonist İsrailli yetkililer Abed'in "kalp krizi" nedeniyle öldüğünü iddia ederken, ailesi daha önce herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını iddia etti. Abed, işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin'deki Kafr Dan'da gözaltına alındı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'taki El-Şati kampından Filistinli Arafat el-Havaca, geçen hafta İsrail işkencesine maruz kalan üçüncü Filistinli tutuklu oldu.

Al-Khawaja'nın ailesi, Pazar günü yaptığı açıklamada, onun İsrail'in meşhur Sde Teiman gözaltı merkezinde gördüğü işkence sonucu şehid olduğunu duyurdu.

Filistin Enformasyon Merkezi'ne göre, El-Havaca'nın gözaltında katledilmesiyle birlikte 1967'den bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Filistinli tutukluların toplam sayısı 262'ye yükseldi.

Aktivistlere göre gerçek sayı çok daha yüksek.

El-Hâce'nin katledilmesinden bir gün önce, Gazze Şehri'nden 65 yaşındaki Nasr El-Din Ziyara'nın ailesi, Ramla Hapishanesi'nde gördüğü kötü muamele ve işkence sonucu hayatını kaybeden El-Hâce'nin yasını tuttu.

Bazı Filistinli hak örgütlerine göre, 7 Ekim'den bu yana İşgalci İsrail'in hapishanelerinde şehid edilen ve kimliği tespit edilen Filistinlilerin toplam sayısı 28'e ulaştı.

Ancak Euro-Med, İsrail hapishanelerinde katledilen Filistinlilerin sayısının 70'i geçtiğini belirtiyor.

Çeşitli raporlara göre, İsrail'deki hapishanelerde ve gözaltı merkezlerinde işkence yaygın ve sistematik bir şekilde uygulanıyor; tecavüz, cinsel saldırı, dayak, uykusuzluk ve aç bırakma gibi uygulamalar söz konusu.

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün yakın zamanda yaptığı bir anket, İsrailli yerleşimcilerin %65'inin Filistinli tutuklulara cinsel saldırı hakkını desteklediğini ortaya koydu.

Yıllarca İsrail hapishanelerinde kalan Filistinliler de maruz kaldıkları işkencelerin kalıcı psikolojik ve fiziksel etkilerini dile getirdiler.

15 Nisan'da İsrail hapishanesinden serbest bırakılan 30 yaşındaki Amir Ebu Hlel, "Fiziksel acı sonunda geçecek ama ruhtaki yaralar silinmez" dedi.

Cumartesi günü Nasr Al-Din Ziyara'nın şehid edilmesinin ardından Tutuklular ve Eski Tutuklular İşleri Komisyonu (CDA) ve Filistinli Tutuklular Kulübü (PPC) ortak bir açıklama yaparak, Ziyara'nın "sistematik işkence" nedeniyle ölen onlarca Gazzeli tutukludan biri olduğunu söyledi.

El-Ramla Hapishanesi'ndeki görgü tanıklarının ifadelerine yer verilen açıklamada, "Vücudunun alt kısmında yanıklar vardı ve yürüyemiyordu" denildi.

İşte Ekim 2023'ten bu yana İşgalci İsrail'in hapishanelerinde işkenceyle şehid edilen Filistinlilerin listesi. Bunlar tespit edilenler. Çok daha fazlası hala tanımlanmamış durumda.  

  • Ahmed Abdul Mercan El Akkad (72)
Ahmed Abdul Mercan El_Akkad

Ahmed Abdul Mercan El Akkad, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusundaki Karara'daki evinden kaçırıldıktan aylar sonra İsrail hapishanesinde şehid edildi.

  • Hüseyin Saber Ebu Ubeyde (23)
Hüseyin Saber Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde, sonunda gözaltında katledilmesine yol açan bir İsrail hapishanesinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus şehrindeki El-Katatva kampına mensuptu.

  • Eymen Rajeh Abed (58)

Eymen Rajeh Abed

Rajeh Abed, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentindeki Kafr Dan'daki evinden İşgalci  İsrail ordusu tarafından rehin alındı ​​ve dövüldü, işkence gördü ve sonunda idam edildi. Hak grupları, "ellerinde kelepçe izlerinin görüldüğünü ve vücudunda darp ve işkence izlerinin belirgin olduğunu" söyledi.

  • Arafat El-Havace (22)
Arafat El_Havaca

Arafat El-Havaca, İsrail rejiminin Sde Teman toplama kampında işkenceyle şehid edildi. Ailesi, Kızılhaç'ın kendilerine Şubat ayında işkenceyle öldürüldüğünü bildirdiğini söyledi.

  • Nasr El-Din Ziyara (64)
Nasr El_Din Ziyara

Gazzeli Nasr El-Din Ziyara, İsrail güçleri tarafından Ramla Hapishanesi'nde şehid edildi.

  • Zahir Tahsin Raddad (19)
Zahir Tahsin Raddad

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkarem ilçesine bağlı Sayda Mahallesi'nden Zahir Tahseen Raddad, 25 Ağustos'ta İşgalci İsrail güçleri tarafından vurularak canlı kalkan olarak kullanıldı.

  • Kifah Dabaya (34)
Kifa Dabaya

İşgal altındaki Batı Şeria'ya bağlı Cenin ilçesine bağlı Kafr Dan köyünden Kifat Dabaya, Ağustos ayında İsrail askerlerinin gözaltında gördüğü işkence sonucu aldığı yaralar sonucu şehid düştü.

  • Ömer Abdulaziz Cüneyd (26)

Gazze Şehri'nin kuzeyindeki Cebaliye kasabasından Ömer Abdulaziz Cüneyd, İsrail gözaltında sorgu sırasında gördüğü ağır işkenceler sonucu 1 Ağustos'ta yaralarına yenik düştü.

  • İslam El-Sersavî (42)

 Gazze'nin El-Şucaiyye kasabasından İslam El-Sersavi (42), İşgalci İsrail'in Sde Teiman hapishanesinde işkenceyle katledildi. Gözaltında şehid edilmesi 2 Ağustos'ta doğrulandı.

  • Mustafa Ebu Ora (63)
Mustafa Ebu Ora

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentine bağlı Akabe ilçesinden üst düzey Hamas yetkililerinden Mustafa Ebu Ora, İsrail hapishanelerinde uzun süreli tıbbi ihmal sonucu hayatını kaybetti. 

  • İsmail Abdelbari Kadir (33)

İsmail Abdülbari Hader, İsrail gözaltında hayatını kaybetti ve naaşı 2 Mayıs'ta ailesine teslim edildi. Gözaltında öldürülmesi, Gazze'deki sağlık çalışanlarına yönelik "sistematik hedef alma" eyleminin bir parçası olarak tanımlandı.

  • Dr. Adnan Ahmed El-Barş (50)
Adnan Ahmed Al_Barsh

Gazze'deki El-Şifa Hastanesi Ortopedi Bölüm Başkanı Adnan Ahmed El-Barş, 19 Nisan'da İsrail gözaltında işkenceyle şehid edildi.

  • Abdul Rahim Amir (59)
   Abdurrahim Amir 

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Kalkilya kentinden Filistinli Abdul Rahim Amir, 13 Nisan'da Hadarim Hapishanesi'nde işkenceyle şehid edildi.

  • Velid Dakka (63)
Velid Dakka

İşgal altındaki Filistin topraklarından Baka El-Garbiye'den Filistinli yazar Velid Dakka, İsrail gözaltında tıbbi ihmalkarlık nedeniyle 7 Nisan'da hayatını kaybetti.

  • Cuma Ebu Gneimeh (26)
Cuma Ebu Gneimeh

İşgal altındaki Filistin toprakları Nekab'a bağlı Bir Es-Sabi'den Filistinli Cuma Ebu Gneimeh, 16 Mart'ta İsrail gözaltında baygın halde bulunmuş ve sonunda serbest bırakılmıştı.

  • Ahmed Rızk Kudeyh (78)
Ahmed Rızk Kudeih

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Huza'a sakini Ahmed Rızk Kudeyh, 2 Mart'ta İsrail'in bir gözaltı kampında işkenceyle şehid edildi.

  • Asıf Abdul Mua'ti Muhammed El-Rifai (22)
Asıf Abdul Mua'ti Muhammed Al-Rifai

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Kafr Ayn kentinden 22 yaşındaki Asif Abdul Mua'ti Muhammed El-Rifai, İsrail gözaltındayken tıbbi ihmalkarlık nedeniyle 29 Şubat'ta yaralarına yenik düştü.

  • İzz El-Din Ziad Abdul Banna (40)
İzzeddin Ziad Abdul Benna 

Gazze'ye bağlı Sabra kentinden Filistinli İzzeddin Ziad Abdul Bennam, 23 Şubat'ta İsrail hapishanesinde işkenceyle şehid edildi.

  • Halid Şaviş (53)
Halid Şaviş

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentindeki El-Fara'a Kampı'nda 2007'den bu yana tutuklu bulunan Halid Şaviş, 21 Şubat'ta Nafha Cezaevi'nde işkenceyle şehid edildi.

  • Muhammed Tarık Ebu Sneineh (16)
Muhammed Tarık Ebu Sneyneh 

El-Eizariya'dan Muhammed Tarık Ebu Sneyne, 18 Şubat'ta İsrail güçleri tarafından vurularak kaldırıldığı Hadassah Hastanesi'nde gözaltındayken yaralarına yenik düştü.

  • Muhammed Ahmed Rateb El Sabbar (21)
Muhammed Ahmed Rateb El Sabbar

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El-Halil ilçesine bağlı El-Tahiriyeli Muhammed Ahmed Rateb El-Sabbar, 8 Şubat'ta Ofer Cezaevi'nde kasıtlı tıbbi ihmalkarlık sonucu işkenceyle katledildi.

  • Abdurrahman El-Bahş (23)
Abdurrahman El-Bahş 

 İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinden Abdurrahman el-Bahş, 31 Mayıs 2022'den bu yana cezaevinde kaldıktan sonra 1 Ocak'ta Megiddo Cezaevi'nde işkenceyle şehid edildi.

  • Thaer Sameeh Ebu Asab (38)
Thaer Sameeh Ebu Asab

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Kalkilya kentinden Thaer Sameeh Abu Asab, 18 Kasım'da Neqab çöl hapishanesinde işkenceyle şehid edildi.

  • Abdurrahman Ahmed Muhammed Mer'i (33)
Abdurrahman Ahmed Muhammed Mer'i

Salfit'e bağlı Karavat Beni Hasan'dan Abdurrahman Ahmed Muhammed Mer'i, 13 Kasım'da Megiddo Hapishanesi'nde planlı bir suikasta uğradı.

  • Majed Ahmed Zaqoul (32)
Majed Ahmed Zakul

Gazze'de yaşayan işçi Majed Ahmed Zakul, 6 Kasım'da Ofer Hapishanesi'nde işkenceyle şehid edildi ve bu, 1967'den bu yana İsrail gözaltında ölen 240. Filistinli tutuklu oldu.

  • Arafat Hamdan (25)
Arafat Hamdan     

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinden Filistinli Arafat Hamdan, 24 Ekim'de Ofer hapishanesinde işkenceyle öldürüldü. Mahkum İşleri Komisyonu ve Mahkumlar Kulübü, onun ölümünü Filistinli mahkumlara yönelik "sistematik bir suikast"ın parçası olarak nitelendirdi.

  • Şeyh Ömer Daraghmeh (58)
Şeyh Ömer Daraghmeh

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentinden Hamas liderlerinden Şeyh Ömer Darağme, işgalci İsrail makamlarının artan tutuklamaları ve tutuklulara yönelik kötü muamelesi nedeniyle 23 Ekim'de Megiddo Hapishanesi'nde işkenceyle şehid edildi.