Özbekistan Başbakanı Aripov'dan Afganistan İslam Emirliği'ne resmi ziyaret

Bakanlık Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Özbekistan Başbakanı Abdulla Nigmatovich Aripov'un Dışişleri Bakan Vekili Amir Khan Muttaqi ile yaptığı görüşmede, Afganistan ile diplomatik ilişkileri artırma niyetinde olduğunu ve yakın gelecekte İslam Emirliği'nin Taşkent'teki büyükelçisini kabul edebileceğini söyledi.

Özbekistan Başbakanı Aripov'dan Afganistan İslam Emirliği'ne resmi ziyaret

Açıklamada, her iki tarafın da iki ülke arasındaki ikili ilişkileri, ekonomik, ticari ve transit işbirliğini ele aldığı belirtildi.

Nigmatovich Aripov, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın Afganistan ile ilişkileri geliştirmekte ısrar ettiğini söylediğini aktardı.

Aripov, bundan böyle Afgan iş adamları, öğrenciler ve hastalar için vize vermeye başlayacağını belirtti.

Afganistan ve Özbekistan'ın tüm potansiyel kapasitelerini her iki ülkenin de yararına kullanması gerektiğini vurgulamıştır.

Muttaki, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın uluslararası toplantılardaki olumlu tutumunu da memnuniyetle karşıladı ve iki ülke arasındaki siyasi işbirliğinin artacağı umudunu dile getirdi.

Afganistan'ın bölgesel örgütlerdeki varlığıyla ilgilendiğini söyledi.

Muttaki, "İki ülke arasında ticaret, enerji ve ulaştırma alanlarında yararlanmamız gereken birçok fırsat var" dedi.

Trans-Afgan demiryolu projesini inşa ederek Orta ve Güney Asya'nın iki ülkesini birbirine bağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Muttaki, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin iyileştirilmesiyle ikili ilişkilerin geliştirilmesinde yeni bir aşamanın açılacağını söyledi.