On bir ayın sultanı olan Ramazan ayını Müslümanlar nasıl ihya etmelidir?
İslam dininde büyük bir öneme sahip olan Ramazan- ı Şerif’e saylı günler kala birçok maddi ve manevi hazırlıklar yapılmaya başlandı. Bu mübarek Ramazan ayının Müslümanlarca nasıl idrak edilmesi gerektiği hususunda alimler tavsiyelerde bulunuyor.
23 Mart 20223’ başlayacak olan, 'on bir ayın sultanı' olarak nitelendirilen Ramazan ayı hazırlıkları bütün İslam ülkelerinde büyük bir hızla devam ediyor.
İslam âleminde büyük bir öneme sahip olan ramazan ayına sayılı günler kalmasıyla beraber gerek camilerde, gerekse de evlerde ramazan hazırlıkları devam ediyor.
Ramazan ayının geleneklerinden teravih ve mukabele sünnetleri için de tüm camilerde hazırlıklar sürüyor.
Yapılan maddi hazırlıklarla beraber Müslümanlar, müminler kendilerini manevi olarak da bu mübarek aya hazırlıyor.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da günahlardan arınma olan Ramazan ayının Müslümanlarca nasıl ihya edilmesi hususunda konuşan Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük, bu seneki Ramazan teması olan 'Ramazan ve Dayanışma' konusuna da dikkat ederek bu ayı dayanışma içerisinde geçirerek içerisinde bulunduğumuz afetleri hep beraber atlatabileceğimizi belirtti.
"Ramazan ayının Müslümanlar olarak gönül dünyamızda ayrı bir yeri vardır."
Ramazan ayının Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen İl Müftüsü Büyük, "İslam dünyası olarak, Müslümanlar olarak önem verdiğimiz 'on bir ayın sultanı' mübarek Ramazan ayını yakın zamanda inşallah idrak edeceğiz. Allah nasip ederse 23 Mart itibarıyla Ramazan ayına girmiş bulunacağız. Ramazan ayının özelikle müminler olarak, Müslümanlar olarak gönül dünyamızda ayrı bir yeri vardır. Peygamber efendimiz birçok hadisinde Ramazan ayının bir rahmet, mağfiret ve bereket ayı olduğunu bildirmektedir. Dolayısıyla Ramazan ayı dediğimizde rahmet ayı, bereket ayı aklımıza gelir. Ebetteki bu ayın rahmetinden, mağfiretinden, bereketinden istifade edebilme adına bizler bu ayı en güzel şekilde ihya etmeliyiz. En güzel şekilde ihya nasıl olacak? Öncelikle farz olan Ramazan orucumuzu tutmakla ve yine Kur’an’ın indirildiği ay olması hasebiyle Kur’an okuyarak, dinleyerek ve kur ’an ’ı anlamaya çalışarak, bol bol tövbe ve istiğfarda bulunarak bu ayın bizim için rahmete, mağfirete, berekete dönüştürmenin gayreti içerisinde olacağız inşallah." İfadelerini kullandı.
"Ramazan ayı ana teması 'Ramazan ve Dayanışma' olarak belirlendi"
Bu seneki Ramazan ayının dayanışma ayı olması gerektiğinin altını çizen Büyük, "Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan ayı ana teması 'Ramazan ve Dayanışma' olarak belirlendi. Malumunuz Kahramanmaraş merkezli olan ve birçok ilimizi etkileyen bir depremle sarsıldık. Bu depremin yaralarını sarma adına belki de Ramazan ayının dayanışma ayı olduğunu bizler bu Ramazanda biraz daha ön plana çıkarmaya çalışacağız. İnşallah bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da Müslümanlar olarak her zaman mazlum ve yardıma muhtaç kardeşlerimizin yanında olmanın gayreti içerisinde olacağayız. Zekâtlarımızla, fitrelerimizle, hayır ve hasenatlarımızla, kuracağımız iftar sofralarımızla bu dayanışmanın en güzel örneklerini ortaya koymaya çalışacağız inşallah." şeklinde konuştu.
"Teravih namazı Ramazan ayının bir güzelliğidir"
Bu mübarek ayda daha yoğun bir ibadet programı ile ibadetlerimize devam etmemiz gerektiğine dikkat çeken Büyük, "İbadi konuda, tabi ki beş vakit farz namazlarımızı eda edeceğiz, Ramazan ayı orucumuzu tutacağız ve bu aya münhasır teravih namazlarımız var, mümkün mertebe bu teravih namazlarını kılarak bu ayı güzelleştirmeye çalışacağız. Çünkü teravih namazı Ramazan ayının bir güzelliğidir, bir süsüdür, bir ziynetidir, sünnet bir namazdır. İftarımızı açtıktan sonra ailecek teravih namazları için camilere koşalım. Yine bütün camilerimizde mukabele geleneğiyle mutlaka bu ayları ibadetle geçirme adına her bir vatandaşımız mukabeleleri camilerimizde dinleyebilirler." İfadelerine yer verdi.
"Özelikle oruçlu olduğumuz zaman zarfı içerisinde depremzede kardeşlerimiz için bol bol dua etmeliyiz"
Bu tür mübarek vakitlerde yapılan duaların daha makbul olduğunu belirten Büyük, bu zaman dilimleri içerisinde depremzede kardeşlerimize de bol bol dua edilmesi gerektiğini söyledi.
Büyük, "Peygamberimizin evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da günahlardan arınma ayı olarak ifade etiği bu Ramazan ayının ilk günlerini rahmete, ortalarını berekete dönüştüreceğiz ve Kadir gecesini de inşallah en güzel bir şekilde ihya ederek mağfirete kavuşacağız. Ramazan ayını bu şekilde değerlendirmiş olacağız inşallah. Sahuru bir vesile, iftar sofrası bir vesile. Çünkü iftar sofralarında yapılan dua makbuldür, sahur vaktinde, biz ona seher vakti diyoruz, bu vakitlerde yapılan dualar makbuldür. Bu deprem aslında sadece bu 10 ili etkilemedi, bu deprem hepimizi etkiledi çünkü onlar bizim kardeşlerimiz, Müslüman kardeşlerimiz. Dolayısıyla hem onlara dua edeceğiz, hem de rabbimiz bir daha bizlere böyle bir musibet göstermesin diye rabbimize dua edeceğiz. Dolayısıyla iftar sofrasını bir dua sofrasına, sahur sofralarını bir dua sofrasına çevirmeliyiz. Özelikle oruçlu olduğumuz zaman zarfı içerisinde depremzede kardeşlerimiz için bol bol dua etmeliyiz." dedi. (İLKHA)