OECD: Zenginler kulübü, yoksul ülkelere vadettikleri yardım sözünü tutmadı

Zengin ülkeler, küresel iklim kriziyle mücadele amacıyla yoksul ülkelere yapmayı vadettikleri 100 milyar dolarlık destek sözünü tam olarak yerine getirmedi.

OECD: Zenginler kulübü, yoksul ülkelere vadettikleri yardım sözünü tutmadı

OECD tarafından yapılan açıklamada, küresel iklim krizinden en çok zarar görmesi beklenen yoksul ülkelere zengin uluslar tarafından 2009 yılından 2022 yılına kadar 100 milyar dolar yardım sözü verilmişti. Ancak bu söz tam olarak yerine getirilmedi. OECD verilerine göre bugüne dek yapılan yardım 83,3 milyar dolarda kaldı.

Yetkililer verilen sözün tam olarak yerine getirilmemesinin sürpriz olmadığını ifade ediyorlar. Bu noktada gözler Birleşmiş Milletler tarafından Kasım ayında düzenlenecek olan iklim zirvesine çevrildi.

Gelişmiş ülkelerden bir yandan karbondioksit emisyonlarını söz verdikleri seviyelere düşürmeleri diğer yanda da küresel iklim krizinden etkilenecek yoksul ülkelere mali yardım yapmaları isteniyor.

Ülkeler özellikle ekonomik nedenler ve sanayi faaliyeleri nedeniyle emisyon azaltımı konusunda verdikleri sözleri yerine getirmekte zorlanıyorlar.