Norveç'ten Siyonist İsrail'in işgalindeki Batı Şeria ürünlerine 'üretim yeri etiketi' uygulaması

Norveç, tüketicilerin yanlış yönlendirilmesini önlemek için İsrail işgali altındaki Batı Şeria'dan gelen gıda ürünlerinin etiketlerinde üretim yerinin belirtilmesini talep etti.

Norveç'ten Siyonist İsrail'in işgalindeki Batı Şeria ürünlerine 'üretim yeri etiketi' uygulaması

Norveç Batı Şeria’daki Yahudi yerleşkelerinde üretilen ürünlerin İsrail’de üretilenlerden farklı bir etiketle etiketlenmesine karar verirken, işgal rejimi söz konusu adımın “anti-Semitizm” olduğunu öne sürdü.

Yediot Ahranot gazetesinin konuyla ilgili haberinde, Norveç hükümetinin ürünün kaynağı konusunda tüketicilerin aldatılmasının önüne geçmek için Batı Şeria’daki Yahudi yerleşkelerinde üretilen ürünler için ayrı etiket kullanılmasına karar verdiği bildirildi.

Haberde, Norveç’in Avrupa Yüksek Mahkemesi’nin 2019 yılında aldığı kararı uyguladığı ve kararın içki, zeytinyağı, meyve ve sebzeleri kapsadığı belirtildi.

Norveç, 1967’den önce işgal edilen Filistin topraklarını “İsrail devleti” olarak kabul ederken, Batı Şeria, Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Golan Tepelerini “işgal altındaki topraklar” olarak nitelendiriyor ve İsrail’in söz konusu bölgelerdeki işgalinin devam etmesini uluslararası hukuka aykırı görüyor.

Bu arada, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Norveç hükümetinin kararını kınadı. Bakanlık sözcüsü, kararın işgal rejimi ve Filistinliler arasındaki ilişkilerin gelişmesine hizmet etmeyeceğini, İsrail-Norveç ilişkilerinin gerilemesine yol açacağını öne sürdü.

Avrupa Parlamentosu, 70’e karşı 525 oyla Batı Şeria’daki Yahudi yerleşkelerinde üretilen ürünlerin 2015’ten itibaren farklı etiketle etiketlenmesine karar vermişti. Bağlayıcı olmayan kararı Avrupa ülkelerinden çok azı uyguladı.