NATO, Ukrayna’nın hızlandırılmış üyelik talebini bir kez daha reddetti
NATO, Ukrayna’nın hızlandırılmış üyelik talebini bir kez daha reddetti ve Brüksel’deki toplantılarda Ukrayna’nın ittifaka davet edilmesi beklenmiyor.
Reuters ajansının diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, NATO’ya üye 32 ülke arasında Ukrayna’nın ittifaka davet edilmesi konusunda bir uzlaşı bulunmuyor.
3-4 Aralık tarihlerinde Brüksel’de yapılacak dışişleri bakanları toplantısında bu konuda Kiev’in lehine bir çözüm çıkması da pek mümkün görünmüyor.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifakın Ukrayna’nın üyeliği için “köprü kurma” çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Ancak, bu süreçte önceliğin Ukrayna’ya, Rusya’nın devam eden saldırganlığı karşısında konumunu güçlendirmek için daha fazla silah sağlanması olduğunu vurguladı.
Rutte, yaklaşan zirvenin, Ukrayna’nın olası barış görüşmelerine güçlü bir pozisyonda katılmasını sağlamak için gerekli tüm desteği vermeye odaklanacağını ifade etti.
Genel Sekreter, ayrıca ABD, Almanya ve İsveç gibi ülkelerin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımı artırma girişimlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.
AFP’ye göre, ABD ve Almanya gibi NATO’nun önde gelen ülkelerinin liderleri, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ittifakı Rusya ile doğrudan bir savaşa sürükleyebileceği endişesiyle bu talebe destek vermekten kaçınıyor.
Fakat diplomatik kaynaklar, Kiev’in, ABD Başkanı Joe Biden’ın görev süresinin sona ereceği ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un siyasi geleceğinin seçimler nedeniyle belirsiz olduğu göz önüne alındığında, bu ülkelerin dışişleri bakanlarının daha özgür hareket edebileceğine inandığını belirtti.
Amerikalı yetkililer ise özel görüşmelerde, Biden yönetiminin Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesini desteklemeyeceğini çünkü böyle bir teklifin yeni Başkan Donald Trump tarafından iptal edilebileceğinden endişe ettiklerini aktardı.
Deutsche Welle, Ukrayna heyetinin, 3 Aralık’taki NATO-Ukrayna Konseyi toplantısında NATO üyeliği konusunu yeniden gündeme getirmeyi planladığını yazdı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Kiev’in, tam NATO üyeliği dışında herhangi bir güvenlik garantisini kabul etmeyeceğini daha önce açıkça ifade etmişti.
Bakanlık, Budapeşte Muhtırası’nda yaşanan “olumsuz deneyimlere” atıfta bulunarak, bu belgeyi imzalayan ülkeleri Ukrayna’nın NATO’ya davetini desteklemeye çağırdı.