Nasrallah: ABD aşağılanmış şekilde ve utanç içinde Afganistan'dan çekildi

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Afganistan'da ABD efsanesinin yıkıldığını söyleyerek, 'Amerikalılar Afganistan'dan ekipmanını ve hatta köpeklerini çıkardı ancak kendileriyle çalışanları tahliye edemedi' dedi

Nasrallah: ABD aşağılanmış şekilde ve utanç içinde Afganistan'dan çekildi

Lübnan'daki Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah, ABD'nin çekilmesiyle Taliban'ın kontrolüne giren Afganistan'daki gelişmelerin, ABD'nin "yarı Tanrı olduğu efsanesini yıktığını söyledi.

Sputnik International'ın aktardığına göre bölgede yaşananların, Ortadoğu halklarının anlaması gereken "küresel yansımaları" olacağını söyleyen Nasrallah, şöyle konuştu:

(Afganistan'dan gelen) görüntüler, Vietnam'daki Saygon (ABD büyükelçiliği çalışanlarının helikopterle tahliye edildiği 1975'teki Saygon'un düşüşü) sahneleriyle tamamen aynı. Bunlar birer fotokopi. (ABD Başkanı) Biden'ı, Dışişleri Bakanı'nı Ulusal Güvenlik Danışmanı'nı dinleyin. Çünkü şimdi yaşananları, Amerikan halkına açıklamaları gerekiyor. ABD'liler, Afganistan'daki küçük düşürücü geri çekilmeden dolayı şaşkına döndü. (ABD yetkilileri) NATO'nun Afganistan'daki stratejik yenilgisini ve başarısızlığını anlamamızı gerçekten sağlayabilir.

Biden yönetiminin Afgan hükümetinin düşüşünün beklediklerinden daha hızlı gerçekleştiği yönündeki açıklamalarına dikkat çeken Nasrallah, bunun "ABD'nın yarı Tanrı olduğu, her şeyi gördüğü ve istediğini yapabileceği" algısının sadece bir efsane olduğunu gösterdiğini söyledi:

Hayır. Bölgede gördüğünüz Amerika cahil ve aciz. Aynı hataları tekrarlamaya devam ediyorlar. Aynı yanlış uygulamaları tekrar tekrar yapmaya devam ediyorlar.

Hizbullah lideri, ABD'nin Afganistan'da milyarlarca dolar harcadığını ancak ülkeyi "eli boş" terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı:

ABD'liler hiçbir şeyleri olmadan gitti. Aşağılanmış şekilde ve utanç içinde ülkeden ayrıldı. Hem kendi basınında hem de uluslararası basında bu bir başarısızlık, cehalet ve aptallık örneği.

Nasrallah, ABD Başkanı Biden'ın "Afgan güçlerinin kendileri için savaşmaya gönüllü olmadıkları bir yerde siz savaşamazsınız ve savaşmamalısınız" sözleriniyse şöyle değerlendirdi:

Amerikalılar Afganistan'dan ekipmanını ve hatta köpeklerini çıkardı ancak kendileriyle çalışanları tahliye etmedi. Biden, herhangi birisi için savaşmanın ABD'lilerin görevi olmadığını söyledi. Bu, kendileri adına savaşması için Biden'ı bekleyenlere bir mesaj.

"Gelişmeleri en yakından izleyen ve bundan bir sonuç çıkaran kişiler İsrailliler" diyen Nasrallah, İşgalci İsrail'in de yaşananlardan ders alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sputnik, Times of Israel