NASA Mars'ta oksijen üretmeyi başardı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars atmosferinde oksijen üretmeyi başardı.

NASA Mars'ta oksijen üretmeyi başardı

Amerikan bilim insanları 18 Şubat'ta kızıl gezegene ulaşan Perseverance adlı uzay robotunda bulunan bir ekmek kızartma makinesi büyüklüğündeki ayrıştırıcı sayesinde, Mars atmosferinde yok denecek kadar az miktarda bulunan oksijeni astronotların nefes alabileceği bir havaya dönüştürdü.

MOXIE adı verilen aygıt atmosferin yüzde 95'ini oluşturan karbondioksitteki seyrek miktardaki oksijen moleküllerini elektroliz yöntemi ile yüksek ısıya maruz bırakarak ayrıştırdı.

'Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi' anlamına gelen MOXIE gezegende toplam 5 gram oksijen üretti. Bu miktar bir astronotun 10 dakika boyunca nefes alması anlamına geliyor.

Üretim miktarı her ne kadar az da olsa, bu başarı gezegendeki doğal kaynakları kullanarak insanların doğrudan kullanımının mümkün olduğunu kanıtlama özelliği taşıyor. Ayrıca uzun vadede gezegenin kolonileştirilmesi konusunda da umutların büyümesini sağlıyor.

Üretilen oksijen astronotlar ve füzeler için kullanılacak

Bununla birlikte insanlı bir keşif misyonunun Mars'a gönderilebilmesi için çok fazla miktarda oksijene ihtiyaç duyuluyor. Bu oksijen astronotların nefes almasında ve Dünya'ya geri dönüşte füzelerin ateşlenmesi için gerekiyor.

NASA'nın hesaplamalarına göre dört astronotun Mars yüzeyinden havalanabilmesi için 7 ton yakıt ve 25 ton oksijen gerekiyor. İki astronot için ise bir yıl boyunca gerekli olan oksijen miktarı bir ton olarak hesaplanıyor.

Uzmanlar bu miktarın dünyadan taşınmasından ise Mars'ta üretilmesinin daha pratik olduğu kanısında.

MOXIE'nin Mars'ta oksijen üretme kapasitesinin saatte 10 grama ulaştırılması hedefleniyor. Bilim insanları ayrıştırıcıyı gezegenin farklı kesimlerinde iki yıl boyunca farklı hava şartlarında dokuz defa daha denemeyi planlıyor.

Euronews