Namaz kılarken depreme yakalanan Myanmarlı Müslümanlardan 700'ü hayatını kaybetti, 60 cami yıkıldı
Myanmar'da Cuma namazı sırasında meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, 700'den fazla Müslüman'ın ölümüne ve 60 caminin yıkılmasına neden oldu. Deprem, özellikle Mandalay ve Sagaing bölgelerinde büyük yıkıma yol açtı. Çoğu cami, 19. yüzyıldan kalma tarihi yapılar olup, restorasyon izinleri uzun süredir verilmemişti.

Cuma günü Myanmar'da meydana gelen yıkıcı depremde, Spring Revolution Myanmar Muslim Network'a göre 700 kadar Müslüman hayatını kaybetti ve Mandalay ile Sagaing bölgelerinde 19. yüzyıla tarihlenen birçok cami dahil olmak üzere yaklaşık 60 cami tahrip oldu.
Mandalay, Sagaing, Naypyitaw, Pyinmana, Pyawbwe, Yamethin, Thazi, Meiktila, Kyaukse ve Paleik kasabalarında camilerin moloza dönüştüğü, yerel Müslüman toplulukları tarafından bildirildi.
Deprem sonrası birçok bölgeyle iletişim bağlantılarının henüz onarılmamış olması nedeniyle, depremden etkilenen cami sayısının çok daha fazla olabileceği belirtiliyor.
Deprem, yılın en kutsal zamanında, Cuma namazı sırasında gerçekleştiği için Müslümanlar arasında yüksek bir ölüm oranına yol açtı.
"Müslümanlar arasında yüksek kayıplar bekliyoruz çünkü deprem, Cuma namazı sırasında ve bu ay Ramazan ayında meydana geldi. Henüz kesin rakamlarımız yok ama yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini biliyoruz," dedi bir Müslüman ibadet eden Ko Shaki.
Mandalay şehir merkezindeki Shwe Bhone Shein Camisi'nde, Cumartesi günü itibarıyla cami molozlarının altında hala mahsur kalan Müslüman ibadetçiler olduğu, bir yerel Müslüman tarafından bildirildi. Pazartesi günü itibarıyla kurtarma çalışmalarının yapılıp yapılmadığı ise netleşmedi.
Sadece Mandalay'da en az 18 cami zarar gördü, bunların çoğu Kral Mindon dönemine (1853-1878) ait. Ko Shaki, bu eski ibadet yerlerinin hiç onarılmadığını belirtti.
"Art arda gelen hükümetler camileri onarmamıza izin vermedi," dedi.
Buddist çoğunluklu ülkede, askeri destekli aşırı milliyetçi bir grup olan Ma Ba Tha'nın, halk arasında camilere karşı olumsuz bir kamuoyu oluşturduğunu açıkladı.
"Arka arkaya gelen hükümetler camiler konusunda bir şey söylemeye cesaret edemediler [çünkü 'Müslüman yanlısı' olarak damgalanmak istemediler]. Sonuç olarak camiler nihayetinde doğal bir felakete yenik düştü," diye ekledi.
2017'de, ABD Dışişleri Bakanlığı, tarihi camilerin bakımının reddedildiği için kötüleştiğini bildirmişti. Yerel halk, İslamî ibadet yerlerini onarmak veya inşa etmek için yetkililerden izin almakta zorluk yaşadıklarını bildirdi.
Junta medyasının verdiği bilgilere göre, cuma günü Mandalay Bölgesi'nde 1.591 ev, 670 manastır, 60 okul, üç köprü ve en az 290 pagoda depremden zarar gördü, ancak camilerden hiç bahsedilmedi.
Junta'nın kurtarma ekipleri Cumartesi günü yıkılan camilere ulaşamayınca, ölü sayısının artması bekleniyor. Yerel halk, Pazar günü molozların altındaki insan kalıntılarından kötü bir koku yayıldığını bildirdi.
Kaynak: irrawaddy.com ve maktoobmedia.com