Myanmar'da Çin'e ait fabrikaları ateşe veren 28 kişiye 20 yıla kadar hapis cezası verildi

Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestolar kapsamında ülkede Çin'e ait fabrikaları ateşe veren 28 kişi 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Myanmar'da Çin'e ait fabrikaları ateşe veren 28 kişiye 20 yıla kadar hapis cezası verildi

Myanmar ordusuna ait Myawady gazetesinde yer alan haberde, ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da mart ayında Çin'e ait 2 tekstil fabrikasını ateşe verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan protestocuların, yargılandıkları askeri mahkemede hüküm giydiği bildirildi.

Bu kapsamda 28 protestocunun 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Myanmar'da 1 Şubat askeri darbesinden bu yana ülke genelinde süren protestolarda, Çin'e ait 32 fabrika saldırıya uğramış ve saldırılar Çinli yatırımcıları 36,9 milyon ABD doları zarara uğratmıştı.

Protestolara katılan 3 oyuncuya kışkırtıcılık suçlaması

Öte yandan, Myanmar'da darbe karşıtı protestoları destekledikleri gerekçesiyle nisan ayında gözaltına alınan 3 ünlü sinema ve televizyon oyuncusu, yargılandıkları askeri mahkemede "halkı kışkırtmaya yönelik faaliyetlerde bulunmakla" suçlandı.

Myanmar basınına konuşan avukatları, Yangon askeri mahkemesinde bugün görülen duruşmalarında oyuncu Eaindra Kyaw Zin, Pyay Ti Oo ve May Toe Khaing'a, 505 (a) sayılı ceza kanununu ihlal etme suçlaması yöneltildiğini aktardı.

Askeri darbenin ardından kapsamı genişletilen 505 (a) sayılı ceza kanunu, halkı kışkırtma, kamu düzenini bozma ve güvenlik güçlerine zarar vermeye yönelik yayın, faaliyet ve söylemde bulunanlara 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

AA