Myanmar ordusundan işkence savunması: Bazı yasa dışı sorgulamalar yapılmış

Myanmar askerlerinin yaptığı işkenceler sosyal medyada yayılınca, ordu yetkilileri bunların bazı yasa dışı sorgulamalar olduğunu söyleyerek oluşan tepkileri geçiştirmeye çalıştılar.

Myanmar ordusundan işkence savunması: Bazı yasa dışı sorgulamalar yapılmış

Myanmar ordusu, son haftalarda çatışmaların yoğunlaştığı Arakan’da bazı askerlerin aleni yaptıkları işkence görüntülerinin sosyal medyaya düşmesi ile oluşan tepkiler üzerine "yasa dışı sorgulamalar" yaptığının tespit edildiğini duyurmak zorunda kaldı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik ihlallerle gündemden düşmeyen ordu, internet sitesinde yayınladığı bildiride "bazı güvenlik gücü üyelerinin yasa dışı sorgulamalar yaptığı anlaşılmıştır" ifadesini kullandı.

Myanmar Ordusu’nun açıklaması, geçtiğimiz günlerde bir grup askerin 5 kişiye şiddet uygularken görüldüğü videonun sosyal medyada yaygın olarak paylaşılmasının ardından geldi.

Videoda güvenlik güçleri elleri ve gözleri bağlı 5 kişiye şiddet uyguluyor

Videoda güvenlik güçleri, bir teknede ellerini ve gözlerini bağladıkları 5 kişiye tokat ve tekme atarken görülüyor. Ayrıca videodaki altyazılara göre şiddet gören kişiler "Biz siviliz" şeklinde bağırırken, askerlerden biri "Bırak ölsünler" ifadesini kullanıyor.

Söz konusu videonun kimin ya da kimler tarafından çekildiği bilinmiyor. Ordu ise açıklamasında, videonun 27 Nisan'da Arakan eyaletinin Ponnagyun ilçesinde çekildiğini söyledi.

Ayrıca şiddet gören kişilerin de tutuklandıkları belirtildi. Bu kişilerin kimlikleri açıklanmazken, Reuters haber ajansının ulaştığı Ponnagyun polis yetkilileri ise olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Reuters