Myanmar, Arakanlı mültecileri yurtlarına yeniden yerleştirmeye bu yıl başlayacak

Myanmar, ülkedeki baskı ve şiddetten kaçarak komşu Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslüman mültecilerin bu yıl içinde yurtlarına dönmesini kabul etti.

Myanmar, Arakanlı mültecileri yurtlarına yeniden yerleştirmeye bu yıl başlayacak

Mültecilerin yeniden yurtlarına yerleşmesi için Çin öncülüğünde Myanmar ile Bangladeş hükümetleri arasında yapılan görüşme olumlu sonuçlandı.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Mesud bin Mümin, çevrim içi gerçekleştirilen üçlü toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların bu yılın ikinci çeyreği içinde yurtlarına dönmeye başlayabileceklerini bildirdi.

Bakan Mümin, Bangladeş tarafının görüşmede geri dönüşün yılın ilk çeyreğinde başlatılmasını talep ettiğini ancak Myanmarlı yetkililerin lojistik ve fiziksel düzenlemeler yapılması gerektiğini ileri sürerek ikinci çeyreğe ertelediğini belirtti.

Öte yandan, Mümin, Çin ve Myanmar'ın mültecilerin güvenliğinin sağlanabilmesi için Arakan eyaletinde uluslararası kuruluşların gözlemci olarak bulunması gerektiğine ikna olduğunu ifade etti.

Çin'in yeniden yerleştirmenin ilk aşamasında Arakanlı mültecilere ücretsiz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları sağlamayı taahhüt ettiğini aktaran Mümin, "Mültecilerin yurtlarına geri dönmesi, Rohingya krizinin tek çözümüdür. Bunun başka alternatifi yoktur." dedi.

AA