Moritanya milletvekillilerinden İsrail ile normalleşmeyi suç sayan kanun talebi

Moritanya milletvekilleri, siyonist rejim ile normalleşmeyi suç sayan bir yasanın çıkarılması ve en kısa sürede onay için meclise sunulması çağrısında bulundu.

Moritanya milletvekillilerinden İsrail ile normalleşmeyi suç sayan kanun talebi

Ülkedeki muhalif siyasi partilerden Tekaddum (İlerleme) Güçleri Birliği Partisi (UFP), İlerici Halk İttifakı Partisi ve Adalet ve Demokrasi İçin Birlik Partisi temsilcilerinden ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, İşgalci İsrail’le siyasi ve ekonomik ilişkileri normalleştirme dairesinin Afrika ülkelerine kadar genişlediği ve normalleşme yanlılarının, işbirlikçi sayısını artırmak amacıyla bölgedeki ülkelere açıkça baskı yaptığı ifade edildi.

Meclisteki tüm siyasi grupların, Filistin başta olmak üzere adil davalara destek vermeye davet edildiği açıklamada, İşgalci İsrail’le normalleşmenin barış ve özgürlüğe aykırı olduğu, bu bağlamda atılan her adımın gaspçı İşgalci İsrail’in varlığını ve işlediği tüm insanlık dışı suçlarını meşrulaştırmak anlamına geldiği belirtildi.

Eski Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdülaziz, işgal devletinin Gazze’ye karşı başlattığı barbar savaş nedeniyle terör devletiyle ilişkilerini Ocak 2009 tarihinde dondurmuş, 2010’da ise ilişkileri resmen kesmişti. Ardından siyonist rejimin büyükelçisi ülkeden çıkarılmıştı.

Zaman zaman Moritanya hükümeti, Filistin halkını ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlete sahip olma haklarını desteklemede kararlı olduğunu yineliyor.

Geçen Eylül ayında Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Veled eş-Şeyh Ahmed, Moritanya'nın Birleşmiş Milletler kararları ve Arap Barış Girişimi hükümlerine uygun olarak Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız devletine sahip olma hakkını desteklediğini hatırlatmıştı.

Moritanya muhalefeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımıyla Beyaz Saray'da başlatılan Siyonist rejimle normalleşmenin her türlüsünü kınadıklarını duyurmuştu.

Palinfo