Lübnan'da 2024, savaş, büyük yıkım ve kırılgan ateşkes ile geçti
Lübnan'da 8 Ekim 2023'te işgalci İsrail ile Hizbullah arasında iki ülkenin sınır hattında başlayan "kontrollü çatışmaların" 2024'ün son çeyreğinden itibaren siyonist İsrail'in şiddetli hava ve kara saldırılarına dönüşmesi binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Lübnan'da 2024 yılı, özellikle Hizbullah için yıkıcı geçerken, yapılan ateşkes ve bazı siyasi krizlerin çözümüne yönelik girişimler öne çıktı.
İşgalci İsrail'in Lübnan genelinde Eylül 2024 itibarıyla şiddetlendirdiği bombardımanları, ülkenin güneyini karadan işgal girişimleri ve başkent Beyrut'taki suikast saldırıları, resmi verilere göre, en az 4 bin kişinin şehid olmasına, 16 binden fazlasının yaralanmasına ve ülke içi ve dışında yaklaşık 1,9 milyon kişinin yerinden edilmesine sebep oldu.
İşgalci İsrail ordusunun, 2 Ocak'ta Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'ye düzenlediği ilk saldırıda Hamas liderlerinden Salih el-Aruri şehid oldu.
Beyrut'ta 30 Temmuz'da Dahiye'yi hedef alan katil İsrail saldırısında dönemin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "sağ kolu" Fuad Şükür şehid oldu.
İşgalci İsrail, 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları, 18 Eylül'de de telsizleri eş zamanlı patlatarak çok sayıda kişinin şehid olmasına ve yaralanmasına yol açtı.
Hizbullah, işgalci İsrail ordusunun saldırılarında hareketin komuta kademesinden birçok kişiyi kaybederken, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, 27 Eylül'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de katil İsrail'in düzenlediği şiddetli bombardımanda suikast sonucu şehid oldu.
Saldırıların şiddetini artıran siyonist İsrail, Hizbullah'ın üst düzey liderlerine yönelik suikastlarını sürdürdü.
Nasrallah'ın halefi olarak bilinen Haşim Safiyuddin, 3 Ekim'deki İsrail saldırısında Beyrut'ta şehid oldu.
Çatışmaları savaşa dönüştüren siyonist İsrail, Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırındaki çok sayıda beldeye karadan işgal saldırıları düzenledi.
130 bin hektarlık arazide tarım sekteye uğradı
İşgalci İsrail'in yasaklı beyaz fosfor bombası dahil kullandığı savaş mühimmatları Lübnan'da tarıma ciddi bir darbe vurdu.
Lübnan Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi (CNRS-L) verilerine göre, İsrail'in Lübnan'a 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarında, on binlerce zeytin ve meyve ağacı, geniş tarım arazileri yakıldı, Lübnanlı çiftçiler yerlerinden edildi.
İşgalci İsrail saldırılarında ülkedeki tarım arazilerinin dörtte birini oluşturan 130 bin hektarlık alanda tarım sekteye uğradı.
İşgalci İsrail'in ihlallerini sürdürdüğü kırılgan bir ateşkes
Lübnan ile işgalci İsrail arasında 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, işgalci İsrail'in ihlallerine rağmen başta bombardıman seslerinden bunalan Lübnan halkı için "tünelin ucundaki ışık" oldu.
Anlaşmaya göre işgalci İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurması, Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilmesi ve bu bölgelere Lübnan ordusunun konuşlanması gerekiyor.
Ancak siyonist İsrail, bir ayı aşkın süredir yürürlükte olan ateşkesi evleri havaya uçurup kısıtlı saldırılar düzenleyerek ihlal etmeyi sürdürmesine rağmen hem Lübnan, hem uluslararası toplum İsrail'den sorumluluklarını yerine getirip, ihlallerini durdurmasını ve Lübnan'ın güneyindeki beldelerden çekilmesini bekliyor.
Siyonist İsrail ordusu, ilan edildiği 27 Kasım'dan bu yana ateşkesi en az 333 kez ihlal etti.
Lübnanlı uzmanlar ise işgalci İsrail'in ihlallerine son verip ateşkes anlaşmasını tamamen uygulamaya koymaması durumunda çatışmaların yeniden başlayacağı tahmininde bulunuyor.
Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçimi krizi 9 Ocak'ta çözülür mü?
İşgalci İsrail'in saldırılarıyla hem siyasi düzeyde hem de halk nazarında Lübnan boğucu bir atmosfere sürüklenirken, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin 28 Kasım'da yeni Cumhurbaşkanı seçimi için oturum düzenleneceğini duyurması, siyasette olumlu bir gelişme olarak kayda geçti.
Berri'nin açıklamasının ardından Lübnan siyasetini oluşturan birçok kesim yeni Cumhurbaşkanının 9 Ocak'ta seçileceğine dair olumlu açıklamalarda bulundu.
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim 2022'de sona ermesine rağmen, meclisteki alışılagelen anlaşmazlıklar yeni Cumhurbaşkanının seçilmesine engel oldu.
Cumhurbaşkanlığı görevini 2016'dan bu yana sürdüren 91 yaşındaki Avn da 2016'da Meclis'te düzenlenen 46'ncı oturumun sonunda seçilebilmişti.
Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.