Libyalı liderler birleşik bir hükümet kurma konusunda anlaştı

Libya Temsilciler Meclisi, Devlet ve Başkanlık Konseyleri başkanları, birleşik bir hükümet ve seçim yasalarında yapılacak değişiklikleri değerlendirecek teknik bir komite kurulması konusunda anlaştı.

Libyalı liderler birleşik bir hükümet kurma konusunda anlaştı

Anlaşma, her ikisi de Trablus'ta bulunan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ve Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Muhammed Tekale ile Bingazi (doğu) Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih'in katılımıyla, Arap Birliği himayesinde Kahire'de yapılan bir toplantı sırasında sağlandı.

Arap Birliği'nden yapılan açıklamada "AB genel sekreterinin daveti üzerine sürgündeki Salih ve Tekale'nin 'cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine nasıl katılacağı konusunda görüşler arasında köprü kurmak ve anlaşmazlık noktalarını çözmek üzere' bir araya geldiği" belirtildi.

Açıklamanın devamında "siyasi anlaşma ve eklerinin görev tanımı uyarınca, uzlaşı ve kabul tabanını genişletmek, tartışmalı noktalara ilişkin çözüm bekleyen meseleleri yürürlükteki mevzuata uygun olarak çözmek amacıyla belirli bir süre içerisinde teknik bir komite kurulması kararlaştırıldığı" kaydedildi.

Yapılan ortak açıklamada üç liderin "seçim sürecini denetlemek, vatandaşlara gerekli hizmetleri sağlamak ve ulusal pozisyonları birleştirmekle görevli birleşik bir hükümet kurulması gerektiği" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

"Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL) ve uluslararası toplumu, bu uzlaşıyı başarılı kılmak için desteklemeye çağırma" konusunda da mutabık kalındığı ve bu anlaşmayı sonuçlandırarak yürürlüğe koymak için acilen ikinci bir toplantı düzenleme konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Libya'da 10 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalara çözüm bulmayı amaçlayan siyasi süreç, Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere katılacak adayların uygunluğu konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle çökmesinden bu yana durmuş durumdaydı.