Libya'daki BM misyonunun süresi 3 ay daha uzatıldı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'daki Birleşmiş Milletler misyonunun görev süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verdi. ABD, misyonun görev süresinin 1 yıl uzatılmamasına tepki gösterdi.
New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda 15 Konsey üyesi ülkeden 12'si Libya'daki BM misyonunun görev süresinin 31 Ekim'e kadar 3 ay daha uzatılmasını onaylarken Gana, Kenya ve Gabon ise çekimser kaldı.
İngiltere tarafından hazırlanan "2647" sayılı Karar'da "tüm taraflara siyasi süreci veya 23 Ekim 2020'de varılan ateşkesi baltalayacak her türlü eylemden kaçınmaları" çağrısı yapıldı.
BMGK'nin kararında "Libya'da askeri bir çözüm bulunmadığı" vurgulanarak, ilgili tüm taraflar "Güvenlik Konseyi'nin 1970 (2011) Kararı uyarınca Libya'ya uygulanan silah ambargosuna tam olarak uymaya" çağrıldı.
Kararda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in acilen Libya'da kendisi için özel temsilci ataması istendi.
Uzatma kararı, Eylül 2021'in ortasından bu yana BM Güvenlik Konseyi tarafından verilen beşinci karar oldu, Konsey üyeleri BM misyonu için yeni bir özel elçi atanması konusundaki uyuşmazlıklarını çözemedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, misyonun görev süresinin 1 yıl yerine 3 ay uzatılmış olmasına tepkisini, "Bu Konseyin bir kez daha BM'nin görev süresinin sadece 3 ay uzatılmasını kabul etmeye zorlanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık" sözleriyle belirtti.