Libya’da Hafter’e bağlı güçler, Aşmavi’yi Mısır'a teslim etti

Mısırlı yetkililer, 2018’in Ekim ayında Libya’da yakalanan Hişam Aşmavi’yi dün akşam General Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu’ndan teslim aldı.

Libya’da Hafter’e bağlı güçler,  Aşmavi’yi Mısır'a teslim etti

Mısır resmi televizyonu, Aşmavi’nin Mısır Özel Kuvvetleri’nden bir grup personel ile savaş uçağından iniş görüntülerini yayınladı.  Diplomatik kaynaklar, Aşmavi'nin Libya'ya sürpriz ziyaret gerçekleştiren Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil tarafından teslim alındığını belirtti.

Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz yıl Derne şehrinde Aşmavi’yi yakaladı. Mısır, uzun bir süredir polise ve ülkedeki diğer büyük saldırı olaylarına adı karışan Aşmavi’yi yakalamaya çalışıyordu.

Derne’de yakalanan en tehlikeli Mısırlı militan olarak aranan Hişam Aşmavi, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile düşmesinin ardından Mısır hükümetine karşı çeşitli faaliyetlerde bulundu.

Aşmavi bir süre Derne’de Özgür Mısır Ordusu’nu kurmaya çalıştı. Libya ve Mısır kaynaklarına göre, Özgür Mısır Ordusu’nun faaliyetleri iki yıl önce sona ererken, hareketin kendisini "Ebu Ömer el-Muhacir" olarak isimlendirmeye başladı.Hareketin dağılmasının ardından Hişam Aşmavi, "Murabıtun" isimli grubun lideri oldu.

Mısırlı yetkililer grubu, geçtiğimiz yılın Ekim ayında Kahire’nin güneybatısında 16 polisin öldüğü saldırıdan sorumlu tutuyor.

Mısır ayrıca, Aşmavi’nin 2013 yılında Tümgeneral Muhammed İbrahim'e yönelik suikasta karıştığını iddia ediyor.